Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) oktatásért felelős államtitkársága a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) hónapok óta fennálló, sajtónyilvánosságot is kapott konfliktusos helyzettel kapcsolatban kezdeményezi, hogy a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara (GTK) 2017. augusztus 1-jétől az ELTE részeként működjön tovább - közölte a minisztérium.

A fenntartó álláspontja szerint a jelenleg fennálló helyzet nem teszi lehetővé, hogy a kar és az egyetem az oktatási-kutatási értékek és hallgatói érdekek sérelme nélkül működjön tovább, az egyetem pedig a fenntartó kérése ellenére, az egyetemen belüli érdekeltekkel folytatott párbeszéd eredményként sem tudta megnyugtató módon rendezni a vitás helyzetet. Erre tekintettel az államtitkárság az érintett egyetemek szenátusához fordul, véleményüket kérve a fenntartói kezdeményezésről. A két egyetem közötti tárgyalásokkal a fenntartó Maruzsa Zoltán miniszteri biztost bízta meg - írta közleményében az Emmi.

Korábban az Index írt arról, hogy az ELTE-hez kerülhetnek a BME üzleti képzései, amelyekhez hasonló egyelőre még nincs az ELTE-n, és ami nem mellesleg a Műszaki Egyetem egyik legtöbb bevételt hozó karává teszi a GTK-t. Az esetleges átszervezés párhuzamosságokat generál, leépítésekhez és szellemi műhelyek, képzések megszüntetéséhez vezethet.

Arról is írt az Index, hogy miután a GTK az ELTE-vel kezdett egyeztetni "átszervezésről", válaszul a BME rektora, Józsa János felfüggesztette a kar dékánját, Andor Györgyöt.

A Műszaki Egyetem sok pénzt is vesztene az átszervezéssel, a GTK ugyanis a második legtöbb bevételt generáló kar a Villamosmérnöki és Informatikai Kar után. Az egyetem költségvetése szerint a GTK 2015-re tervezett bevétele 1,4 milliárd forint volt, 2014-ben pedig 1,8 milliárdot hozott a kar. Míg a bevételekben csak a második, a képzésből befolyó bevételekben, vagyis a hallgatók tandíjában verhetetlen a GTK: a tavalyi 524,6 millió forint ilyen bevétele ötször akkora, mint a második legtöbb tandíjat beszedő karé, ami valószínűleg leginkább a drága MBA képzéseknek köszönhető - írta az Index.