Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A miniszterek és államtitkárok 115 milliót autóztak el idén az első hat hónapban, csakhogy szolgálati kocsi nemcsak a legfelsőbb vezetésnek jár: összesen 625 autó fut közpénzből, és ebben még nincs is benn minden minisztérium. És persze az állami autók is törnek, így tavaly 21 saját hibás baleset után kellett ezeket javítgatni, viszont csak egy lett totálkáros - írta a portál.

A hvg.hu kikérte az összes kormányzati autóra vonatkozó adatot, és ezekből az is kiderült: a 625 járműből álló teljes állami flottának az üzemeltetése bruttó 1 342 250 060 forintba került 2014-ben.

A miniszterek és államtitkárok gépkocsiján túl ugyanis a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) gondoskodik az összes minisztérium (kivéve a külügyi és a honvédelmi tárca) és ezek háttérintézményeinek a járműveiről, és e szervezeteknél ennél szélesebb körben jár szolgálati autó. Így az általunk megkérdezett KEF összesen 625 autót üzemeltet, ezek tavaly 12 millió 653 ezer kilométert futottak. (Nem tartoznak a KEF ellátási körébe a rendőrség, a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Közlekedési Hatóság és az Országgyűlés gépjárművei sem.)

Az állami flottában lévő autók életkora változó, a legidősebb jármű 24 éves, míg a legfiatalabbak az idén tavasszal beszerzett gépkocsik. A 44 gépjárművet a Porsche Hungaria Kft. nettó 430,7 millió forintért szállította, a hvg.hu-nak adott válaszok alapján ezek többségében Skodák, illetve nyolc darab Volkswagen Multivan. Ez utóbbiak 131,2 millió forintba kerültek, míg 24 darab, 170 lóerős Skoda Superbért 226,2 milliót, 2 Skoda Superb Kombiért 19,4 milliót, a 10 darab, 150 lóerős Skoda Octaviáért 67,1 millió forintot adtak ki - részletezték megkeresésünkre