Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portál ugyanakkor kiemeli, hogy  a jégkorszak ebben az esetben a naptevékenységhez kapcsolódóan pár kiugróan hideg évet vagy telet jelenthet, nem évszázadokban mérhető lehűlést.

Paul Dorian meteorológus és napmegfigyelő a legutóbbi jelentésében kisebb pánikot okozott, amikor közölte, hogy a naptevékenység csökkenése akár olyan telet is hozhat ránk, amilyet a Földön utoljára a XVII. században láttunk - olvasható az Indexen.

A nap ebben a hónapban már másodszor csendesült el teljesen. Ez annak a jele, hogy érkezik a következő szoláris minimum, és a folttalan napok száma növekedni fog a következő években. A jelenség eleinte csak néhány napig fog tartani, majd hetekig. A napfoltciklus végén már hónapokig.

A NASA szerint a Nap természetes ciklusai 11 évente ismétlődnek. A ciklusokat a napfolttevékenység aktivitásával mérik. A nap felszínén, vagyis a fotoszférában látható sötét foltok gyakori megjelenése magas aktivitást mutat, a hiányuk a szoláris minimum közeledését.

Amikor a napfolttevékenység minimumra csökken, felléphet a Maunder-minimum-fázisa. Ezt irtózatosan kemény telek kísérik. A már említett XVII. századi fogcsikorgató tél, a kis jégkorszak 1645-ben kezdődött, és olyan fagyok kísérték, hogy a Temze is befagyott tőle. Egy másik, kevésbé intenzív, de hasonló periódust hozhat a Dalton-minimum, amit John Dalton meteorológusról neveztek el. Utoljára 1790 és 1830 között volt ilyen.