A közismertté vált Orbán-Tarlós buszos beszélgetés és a dohánykoncessziók elosztása körüli visszásságok ihlették azt a törvényjavaslatot, amit Varju László független (Demokratikus Koalíció) képviselő nyújtott be. A gegnek, karikatúrának szánt törvényjavaslat kimondja, hogy "Fidesz és a KDNP országgyűlési képviselője (a továbbiakban kormánypárti képviselő) tulajdoni igényt jelenthet be bármely, Magyarország területén található ingatlanra."

A javaslat alapján az igénybejelentést követően az igazságügyi miniszter törvényjavaslatot terjeszt be az ingatlan állami tulajdonba vételéről. A képviselő szerint azért a KIM vezetője, mert így garantálható a nagyobb szakértelem. A törvényjavaslat indoklásából kiderül, hogy "A miniszterelnök ismeretes módon arra biztatta a főváros főpolgármesterét, hogy terjesszen elő törvényjavaslatot, amely egy ingatlan tulajdonjogának megváltoztatására irányul, amely ingatlan tulajdonjogára a fővárosnak városrendezési okokból szüksége lett volna." Mint ismert, erre a beszélgetésre a média jelenlétében került sor, amikor is az Andrássy úton buszoztak az új BKV-buszok átadását követően. A kiszemelt ingatlan az Állami Balettintézet portugál kézben lévő épülete volt.

A DK-s képviselő a javaslatot az évi száz milliárd forintos árbevételt elérő gazdasági társaságra is kiterjesztette, vagyis ezek is élhetnének a rekvirálási joggal. Az indoklásból kiderül, hogy ezzel a javaslattal "de facto már fennálló helyzetet kívánja jogilag megalapozni és formalizálni, hogy Simicska Lajos és Nyerges Zsolt cégbirodalma minden korlátozás nélkül terjeszkedhet és bármely különösen jövedelmező vagy konkurens gazdasági társaság tulajdonjogát különösebb nehézség nélkül megszerezheti".

Az indoklás szerint "A 2014-es országgyűlési választásig hátralévő szűk egy év már nem elegendő arra, hogy az eddig megszokott, joggal kisiparinak nevezhető módszerekkel ki lehessen elégíteni a kormányzó párt és gazdasági holdudvara mohóságát és lenyúlás iránti igényét, és el lehessen érni a végső célt: a magyarországi anyagi javak összességének Fideszes tulajdonba vételét. Olyan módszerek kialakítására van szükség, amelyek ezeket a folyamatokat lényegesen leegyszerűsítik és felgyorsítják. Jelen törvényjavaslat célja ilyen módszerek törvénybe iktatása és szabályozása."

Az egyéni képviselő indítványok automatikusan nem kerülnek parlamenti vitára, csak abban az esetben, ha azt a többség napirendre veszi, vagyis az ilyen komolytalan indítványok sorsa az irattározás.

További finomságokat az előterjesztésben olvashat.