A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A teljesen leült üzlethelyiség-piacot a trafiknyitási hullám nem igazán dobta fel, leginkább mert nagyon kis alapterületű helyiségek után indult meg a hajsza és mindössze pár hétig tartott. Így ha trendfordulót nem is, de érdekes eseteket hozott a kiélezett időszak. Nemegyszer fordult elő, hogy a bérleti szerződés aláírásánál egy telefonhívás hatására lépett vissza a bérbeadó, vagy a hétvégi megegyezést követő hétfői aláírásra már másnak adta el a korábban kiadni szándékozott boltot. Megtörtént az is, hogy a határozatlan idejű bérleti szerződés aláírását követően egyszerűen belekényszerítették a bérlőt az ingatlan megvásárlásába, egy másik koncessziótulajdonos vételi ajánlatára hivatkozva.

A látszólagos túlkínálat ellenére egyes kerületekben egymás kezéből kapkodták a helyiségeket a jövendőbeli trafikosok, az elvárt paraméterek miatt ugyanis kiderült, mégiscsak van szűkre szabott szegmense is az üzlethelyiség-piacnak. A kínálat 3-4 hónap múlva várhatóan rohamosan bővül, ennyi idő kell azon kisboltoknak a csődbemeneteléhez, amelyek fő bevételi forrása a dohányárusításból származott, vagy legalábbis amelyeket a vevőik nagy része emiatt ejtett útba. A tönkremenetel nem csak a cigaretta árusításától elesőket fenyegeti. Mivel a koncesszió kerületre vagy településre szól, a forgalmasnak ítélt helyeken komoly zsúfoltság várható, az egymásra nyitó nemzeti dohányboltok mellett viszont ellátatlan területek is jócskán maradnak majd.

A budai belvárosban 10 ezer forintos négyzetméterenkénti bérleti díjról lehetett hallani, a  benzinkutaknál nyíló árusító helyeknél pedig 75−200 ezer forintos havidíjról számolt be lapunknak Koroknai Szabolcs, a CBRE kiskereskedelmi divíziójának vezető tanácsadója. A Budapest−vidék viszonylatban mintegy másfélszeres a különbség a sávon belül. A nagy forgalom azonban nem a benzinkutaknál, hanem a tömegközlekedési csomópontokban várható, ahol Budapesten akár 100 euróra is felmehet a 10−20 négyzetméteres helyiségek négyzetméterenkénti bérleti díja − tette hozzá a szakértő, aki egy év múlva komoly fluktuációra számít.