Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A földrajzilag 99 százalékos lefedettséget nyújtó egységes digitális rádiótávközlési rendszernek (EDR) akkor is működnie kell és ki kell tudnia szolgálnia a készenléti szervezeteket, ha Magyarországot, az arányokat tekintve, hasonló katasztrófa érné, mint Japánt - mondta Kozma Béla, a rendszert kiépítő és működtető Pro-M Zrt. vezérigazgatója az ötödik Professzionális Mobiltávközlési Napon.

Szavai szerint a cég a kezdeti 20-22 milliárd forintos beruházás mellett a szerződéses kötelezettségén felül további 5 milliárd forintot fordított a készenléti szervezetek kommunikációját 270 bázisállomással 37 ezer készülékkel kiszolgáló rendszer kiépítésre és fejlesztésére. A Pro-M Zrt. az EDR TETRA-technológián alapuló rendszer kiépítésére és 2015-ig való működtetésére szóló megbízást öt évvel ezelőtt nyerte el pályázaton, s évente 9,325 milliárd forintot kap az államtól szolgáltatási díjként.

A rendőrséget, a mentőszolgálatot, a katasztrófavédelmet, a tűzoltókat kiszolgáló EDR-t rendszeresen, évente tesztelik speciális helyzetek mesterséges előidézésével, s egyeztetik a katasztrófa-elhárítási tervet az érintetett szervezetekkel és a kormányzattal. Az egyik legnagyobb kihívással a vörösiszap-katasztrófa idején kellett megbirkózniuk, ám Kozma szerint jól vizsgázott a rendszer.

Az EDR egyébként a gyakorlatban 42 ezer felhasználót képes kiszolgálni, de az aktuális szám attól függ, hogy a készenléti szervezetek hány készüléket kívánnak csatlakoztatni a zárt rendszerre - idézte az MTI-Eco a vezérigazgatót. Szerinte szükség lenne a rendszer bővítésére is: egyrészt az öt évvel ezelőtti bevezetés óta piacra került technológiai fejlesztések beépítésére, másrészt az EDR lehetne akár a most létrehozandó az egységes európai segélyhívó rendszer alapja is. Emellett egy tavalyi kormányrendelet lehetővé tette, hogy a lehallgatásbiztos hálózathoz közcélú felhasználók - mint a polgárőrség, az erőművek, vagy a közüzemi szolgáltatók is - csatlakozhassanak.

Az EDR egyébként 60 ezer felhasználóig viszonylag könnyen, 1-2 milliárd forintért bővíthető, e fölött azonban már többe kerülne a fejlesztés, mivel ebben az esetben építeni kell a jelenlegi négy mellé egy újabb központot, ami mintegy 1 milliárd forintba kerül. Emellett jelenleg öt huszonnégy órán belül bárhol telepíthető, saját áramellátással rendelkező mobil bázisállomása van.