A politikus hétfő délután nyújtja be az Országgyűlésnek a javaslatot, amely többek között rögzíti, hogy nemcsak a csalásban közvetlenül érintett cég, hanem a teljes cégcsoport vagyonát zár alá kell venni. Továbbá rendelkezik arról, hogy azon vezetők, tulajdonosok vagyonát is zárolni kell, akik a csalások előkészítésében részt vehettek. Ez vonatkozik a céget jegyző vezetőkre, a csalások óta eltelt időszakban meghatározó tulajdonosokra, az igazgatótanács tagjaira, a felügyelőbizottság tagjaira és a könyvvizsgálókra is.

A brókercégeknél csak a bűnvádi eljárás végén lehet vagyoni elzárást elrendelni, ha a bűnösségre vonatkozóan legalább a gyanúsítás megtörtént. Emiatt egy olyan passzust is betesznek a javaslatba, amelyet a már folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni lehet - mondta Rogán, példaként említve a Buda-Casht és a Quaestort.

E passzus értelmében megvizsgálják, hogy az elmúlt hetekben milyen céges, illetve magán vagyonátruházás történt, és megnézik, hogy ez valódi gazdasági cselekmény volt-e. Ha kiderül, hogy az átruházás ingyen vagy valamilyen komolytalan összegért történt, akkor ott a semmisség elve szerint kell eljárni, és az átruházott vagyont is zárolják. Nem engedjük a felelősöket elmenekülni, sem a vagyon kimenekíteni - szögezte le Rogán.

A mai benyújtás után a javaslatot a gazdasági bizottság kedd reggel tárgyalja. A csütörtöki házbizottsági ülésen pedig az ellenzék támogatását kérik a házszabálytól eltéréshez, így a javaslatot március 30-31-én elfogadhatják.