Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A civil törvény ügyében is elindítja a kötelezettségszegési eljárást, a felsőoktatási törvény módosítása (a CEU-ügy) miatt kezdeményezett procedúrát pedig a második szakaszba lépteti csütörtökön az Európai Bizottság - tudta meg a BruxInfó.

Brüsszel a felsőoktatási törvény módosításának ügyében indoklással ellátott véleményt kíván küldeni a magyar kormánynak, második szakaszba léptetve ezzel az április végén indult jogsértési eljárást. Emellett a testület hivatalos felszólító levél kiküldésével csütörtökön a civiltörvény ügyében is elindítja az eljárást.

Az utóbbi folyamatot a Velencei Bizottság észrevételei alapján indítják el, ugyanis az időközben végrehajtott magyar törvénymódosítás ezeknek csak bizonyos elemeit orvosolta. A leginkább kifogásolt "külföldről finanszírozott" címkézést például nem. A BuxiInfó tudomása szerint a bizottság ezt diszkriminatívnak tartja.

Nyújtható, mint a rétestészta

A felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban április végén indult el az eljárás. A magyar kormány alapvetően elutasító válasza májusban érkezett meg. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Brüsszelben tárgyalt volna, azonban sürgős teendőire hivatkozva végül lemondta az utat.

Egyelőre nem tudni, mennyi időt kap a magyar kormány az újabb válaszra. Az eljárás második szakaszában komoly "jogászkodás" folyik, ezért ebben a fázisban általában hosszabb időt vesz igénybe az álláspontok ütköztetése.

Ugyanakkor Brüsszelben tisztában vannak azzal, hogy túl sokáig nem húzhatják az időt, hiszen legkésőbb októberig el kellene dőlnie a jogi vitának ahhoz, hogy a Közép-Európai Egyetemen a jelenlegi formában folytatódhasson az oktatás.

Ha a budapesti kormány a második szakaszban is kitart álláspontja mellett, akkor a bizottság az Európai Bíróság elé viheti az ügyet. Ezzel azonban az is borítékolható lenne, hogy belátható időn belül nem születne megoldás a vitában.