A vita tényekre és jogi érvekre alapozódott. Mindig így járunk el a kötelezettségszegési eljárások esetében - fogalmazott Pia Ahrenkilde Hansen, uniós szóvivő az Európai Bizottság kollégiumának mai üléséről.

Két indoklással ellátott véleményt küldünk el Magyarországnak, ami az ami az utolsó lépés az Európai Bíróság előtti eljárás elindítása előtt. Az adatvédelmi hatóság függetlenségének és a bírák nyugdíjazásának ügyében - mondta a szóvivő ezzel megerősítve a korábban kiszivárgott értesüléseket, hogy a három kötelezettségszegési eljárásból kettő esetében új szakaszába lép az eljárás. Ebben a két ügyben a magyar hatóságok nem adtak megfelelő választ minden kérdésre - tette hozzá.

Emellett kérdéseink vannak az igazságszolgáltatással kapcsolatban. Reding alelnök asszony adminisztratív levelet fog küldeni a magyar kormánynak, ebben egy hónapot fog adni a kormánynak a válasz megfogalmazására - magyarázta.

Az Európai Bizottság közleménye Vivane Redinget idézve azt írja: "Magyarország válaszolt a Bizottság néhány kifogására, de további fontos kérdéseink vannak. A kötelezettségszegési eljárások ezért most a második szakaszukba léptek, a magyar kormánynak gyorsan reagálnia kell a további kifogásokra. Konkrét törvénymódosításokat szeretnék látni a Bizottság kifogásai mentén".

Az MNB ügyében még nem lépnek

Az Európai Bizottság közleményében az MNB-vel kapcsolatban megjegyzi: jegybanktörvénnyel kapcsolatban néhány kulcsfontosságú pontban nem sikerült megegyezni, de a szóvivő szerint a központi bank függetlenségének kérdésében konkrét ígéreteket kapott az Európai Bizottság. Ezért ebben az ügyben nem lép új szakaszba a kötelezettségszegési eljárás - nyilatkozta a déli sajtótájékoztatón az uniós szóvivő.

Minél hamarabb kapja kézhez a jogszabályok tervezetét, és azt az ütemtervet, hogy mikor valósulnak meg a módosítások a jegybanktörvényt illetően - az uniós szóvivő elmondása szerint ezt kérte Olli Rehn pénzügyi biztos a magyar kormánynak küldött hivatalos levelében.

A kormány egy hónapot kapott a válasz megfogalmazására - árulta el az uniós szóvivő. Tudnunk kell azt is, hogy a kormány konzultált a jegybanktörvényt érintő módosításokról az MNB-vel - válaszolta egy későbbi kérdésre a szóvivő.

Vannak még aggályok

Jelentős előrelépések történtek, de vannak még aggályok és gondok - foglalta össze az Európai Bizottság Magyarország ellen folyó kötelezettségszegési eljárásokról szóló véleményét a szóvivő.

Nincs kapcsolat a kötelezettségszegési és az uniós források felfüggesztéséről szóló eljárások között - hangsúlyozta újságírói kérdésre válaszolva az uniós szóvivő.