"A 2013-ban végrehajtott jelentős mértékű rezsicsökkentés és az energia infrastuktúrára kivetett rendkívüli adóteher elriasztja a társaságokat a további beruházásoktól" - állapítja meg az Európai Bizottság abban az országjelentésében, ami a harmadik energialiberalizációs csomag magyarországi végrehajtásáról készült. A jelentés arra is rámutat, hogy az infrastruktúra fejlesztése az állami tulajdonban lévő cégekre, főként az MVM-re korlátozódott, és elsősorban uniós alapok igénybevételét jelentette - írja a Bruxinfo.

A bizottsági közleményhez csatolt országjelentések csak szőrmentén fogalmaznak meg kritikákat a tagállamokkal, így Magyarországgal szemben, alapvetően egy pillanatfelvételt mutatnak a tagállami energiaszektor és energiapiacok aktuális helyzetéről.

Brüsszel a jelentésben ugyanakkor nem állta meg, hogy ne tegyen ismét szóvá néhány olyan kérdést, amit korábban is bírált a magyar energiapolitikában. Az egyik ilyen megjegyzés, hogy a nemzeti szabályozó hatóságnak biztosítani kell azt a jogot, hogy a kormánytól függetlenül határozhassa meg a hálózati tarifákat. Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy "a döntésekkel szembeni fellebbezési eljárások nem alkalmasak annak szavatolására, hogy a szabályozói döntéseket ténylegesen kétségbe lehessen vonni. "A nemzeti szabályozó hatóság függetlenségét erősíteni kell" - szögezi le a dokumentumban a bizottság.

A magyar jelentés arra is emlékeztet, hogy a hatósági energiaárakat 2013-ban 20 százalékkal csökkentették és 2014-ben további rezsicsökkentésre kerül sor az áram- és a gáz esetében. A bizottság úgy látja, hogy a rezsicsökkentés és más szabályozói intézkedések, így a szektoriális adók és a piacba való beavatkozások miatt a hálózatok üzemeltetői és az energia szolgáltatók "jelenleg pénzügyi veszteségeket szenvednek". "A szabályozói keretben bekövetkezett változások eredményeként a befektetői légkör romlott" - húzza alá a jelentés.

Hozzáteszi, hogy mivel a külföldi társaságok túladnak üzleti érdekeltségeiken a magyar államnak, "Magyarországon egy nagy állami tulajdonú energiaszektor van kialakulóban". "Általában elmondható, hogy az ország profitálna egy olyan szabályozói keretből, ami stabil, és a beruházás és a verseny irányába hat az áram- és a gázpiacokon" - szögezi le a testület.