A stabilitási törvény értelmében a KT félévente véleményt nyilvánít a költségvetés végrehajtásával és a közpénzek felhasználásával kapcsolatban. Az ÁSZ a tanácsnak készített elemzését szerdán publikálta.

Eszerint ha az uniós támogatással megvalósított programok után lehívott uniós támogatásoknak a tervezettnél nagyobb részét az év végéig nem folyósítja az Európai Bizottság, mivel az uniós támogatás folyósításáig a teljesített kifizetéseket meg kell előlegezni, az átmenetileg növeli az államadósságot.

Hiányzik a norvég pénz is

Az elemzés szerint az uniós bevételek elmaradását elsősorban az okozza, hogy Brüsszel három operatív program kifizetéseit részlegesen felfüggesztette. Budapest kedvező döntéseket vár a felfüggesztés megszüntetésére irányuló eddigi tárgyalások alapján.

A jelenlegi pénzügyi ciklus operatív programjainál pedig a kifizetések még nem kezdődtek meg. A hosszadalmas egyeztetések miatt a programokkal kapcsolatos kifizetések és bevételek egyaránt elmaradnak az előirányzott összegtől.

Emellett a Magyarország és a donor országok között az intézményrendszeri változások el nem ismeréséből származó vitás helyzet miatt a Norvég Alapnál történt események rendezéséig nem meghatározható, hogy a 2015-ös 11,9 milliárdos bevételi előirányzat milyen összegben realizálódik; 2015. első félévében ennek mindössze 7,4 százaléka teljesült - írta az ÁSZ.

Az adósságráta rendben lesz

A központi költségvetés adóssága több tényező együttes hatására 2014 végi 23 881,1 milliárdról 2015 június végéig 1193,8 milliárd forinttal, 5 százalékkal növekedett. Az emelkedés időben eltérően jelentkezett, annak 31,4 százaléka júniusban következett be.

A változások között pozitív elem, hogy a devizaadósság aránya 37,5 százalékról 34,7 százalékra csökkent, így az árfolyamkockázat mérséklődött. Az államadósság-mutató javulását a központi költségvetés adósságának alakulása várhatóan nem veszélyezteti - vélik a számvevők.

  • A jelenlegi államadósság a központi költségvetés tervezett hiánya több mint 90 százalékának finanszírozását már fedezi.
  • A kedvező piaci helyzetben megvalósított állampapír-kibocsátás egy része az év második felében lejáró államadósság visszafizetését szolgálja, azaz a visszafizetés után az államadósság értelemszerűen mérséklődik.
  • Az év végéig a forint jelentős gyengülése - a június végi árfolyamhoz képest - nem várható.