Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BruxInfo értesülései szerint a testület valószínűleg csütörtökön hivatalos felszólító levelet készül küldeni Budapestnek, amit a paksi projektet érintő minden folyamatban lévő és tervezett további beszerzés felfüggesztésére is fel kíván szólítani - írj az Index.

A magyar kormánynak két hónapon belül kell reagálnia a hivatalos felszólító levélben tett állításokra, és Brüsszel a válasz fényében dönt majd arról, hogy indoklással ellátott vélemény elfogadásával a második szakaszba léptesse-e az eljárást vagy sem.

A történet háttere: Magyarország ahelyett, hogy tenderen keresett volna beruházót a paksi erőmű bővítéséhez, felmelegített egy a Magyar Népköztársaság Forradalmi Munkás-Paraszt Kormánya és a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége közötti 1966-os, atomerőmű-építésről szóló megállapodást, és egy kormányközi megállapodás keretében a Roszatomnak adta meg a lehetőséget, hogy a paksi atomerőmű két új blokkját megépítse. A magyar kormány azzal indokolta a pályáztatás mellőzését, hogy nemzetközi megállapodások esetében nincs ilyen kötelezettség.

A Bruxinfo szerint azonban Brüsszel szerint nem teljesültek azok a feltételek, amelyek egy nemzetközi szerződés keretében lehetőséget adnak arra, hogy a kormány mellőzze a versenypályázatot. A nemzetközi megállapodásokban rögzített kötelezettségek ugyanis a gyakorlatban nem írhatják felül az EU-szerződésben lefektetett alapelveket.