A kedd késő délutáni állás szerint a belga hatóságoktól származó információ alapján a Zaventem reptéren és a Maelbeek metróállomáson elkövetett merényleteknek összesen 34 áldozata lehet, a reptéren 92, a metróban 106 ember is megsérülhetett.

A belga miniszterelnök elítélte a "gyáva és erőszakos, válogatás nélküli" támadásokat, és arról számolt be, tisztában vannak vele, hogy "sok a halott, és sokan megsebesültek" a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomásnál elkövetett három robbantásban. A kormányfő elmondta, hogy a sebesülteket kórházba szállították.

"A merénylők egész Európa ellen támadást intéztek" - mondta a kormányfő, és leszögezte, hogy a tragédia ellenére higgadtságra és szolidaritásra van szükség. Michel közölte, hogy megerősítik a katonai jelenlétet a belga főváros utcáin. Mint mondta, a kormány számára az állampolgárok biztonsága a legfontosabb.

Fel nem robbant robbanóanyagokat is találtak

Korábbi közlések szerint a reptéren egy kalasnyikov gépfegyvert és egy fel nem robbantott robbanóanyagokkal megrakott mellényt találtak, amelyik vélhetően egy harmadik terroristáé lehetett - közölte a VTM. A hírt még nem erősítették meg. A mellényt a hatóságok felrobbantották.

Szintén "kontrollált robbantással" megsemmisítettek robbanóanyagokat a Vrijte Egyetemnél is, Brüsszel központjában.

Fokozott biztonsági intézkedések mindenütt

Korábbi hírek szerint 225 katonával erősítették meg Brüsszel védelmét. A helyi sajtó hírei szerint fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél is. A belgiumi Tihange-ban található atomerőművet is kiürítik - jelentette a VTM flamand nyelvű belga közszolgálati televízió kedden.

Egyes hírek szerint terrorveszély miatt teljesen lezárták Belgium határait. A belváros felett helikopterek köröznek, a tömegközlekedési hálózatot teljesen leállították, és lezárták a vasútállomásokat is. A telefonvonalak nem működnek Brüsszelben. Jan Jambon belga belügyminiszter délelőtt bejelentette, hogy az országban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget.

Navracsics is csak sms-ezni tud

A terrorellenes intézkedések miatt többek között Navracsics Tibor telefonját is blokkolják. Sms-ben azonban továbbra is lehet kommunikálni a politikussal. A biztos az Index kérdésére megírta, hogy kedd reggel a robbantások előtt ért be munkahelyére, az Európai Unió Berlaymont irodaházába. Az uniós biztos elmondta azt is, hogy a központ biztonsági szolgálata azt tanácsolta neki is, hogy egyelőre semmiképp ne hagyja el az épületet.

Frédéric Van Leeuw, a belga szövetségi ügyészség vezetője mindhárom brüsszeli robbantást terrortámadásnak minősítette, és elmondta, hogy az egyik repülőtéri detonációt nagy valószínűséggel öngyilkos merénylő okozta.

Fokozott biztonsági intézkedések az EP-ben is

Támogatásáról és szolidaritásáról biztosította a belga kormányt a kedd reggel Brüsszelben elkövetett merényleteket követően Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. Közölte, hogy törölte valamennyi keddi és szerdai programját, a parlament dolgozói pedig szerdán távmunkában végzik feladataikat.

A tájékoztatás szerint fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be azonnali hatállyal az uniós parlamentben és valamennyi hozzá tartozó intézmény épületeiben. Miután a belga hatóságok a legmagasabb, négyes riasztási fokozatra emelték az ország terrorfenyegettségi szintjét, Martin Schulz bejelentette, hogy az Európai Parlament védelmét is az annak megfelelő fokozatúra emelik.

Az Európai Parlament központi épülete sem található messze a Maelbeek metróállomástól, ahol kedden - a repülőtéri terrortámadást követően - robbantásos merényletet követtek el.

Juncker részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak

Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke őszinte részvétét fejezte ki a brüsszeli lakosságnak, a támadásban megsebesülteknek, és mindazok családjainak és hozzátartozóinak, akiket a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson kedd reggel bekövetkezett robbantások érintettek. Egyúttal a támogatásáról és szolidaritásáról biztosította a belga hatóságokat.

Egyúttal hangsúlyozta: az Európai Bizottság és a többi intézmény személyzetének biztonsága prioritás marad számára, minden lehetséges intézkedés megtételénél együttműködnek a belga hatóságokkal.

"Ma Brüsszelt érte támadás. Ugyanakkor egész Európa célponttá vált. Az Európai Uniónak és az intézményeknek most és a jövőben is egységesnek kell lenniük a terrorral szemben. Ezek az események hatással vannak ránk, de nem rémítenek meg minket. Folytatjuk munkánkat azért, hogy együtt szembenézzünk a terrorfenyegetettséggel és európai megoldásokat találjunk a mindannyiunkat érintő kérdésekre" - fogalmazott.

Tusk és Mogherini elítélte a terrortámadásokat

Az uniós állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke élesen elítélte a brüsszeli terrortámadásokat és őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Donald Tusk közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy megrendítették a számos ártatlan ember életét követelő robbantások.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtótájékoztatóján kijelentette: ez egy rendkívül szomorú nap Európa számára.

NATO-főtikár: a terrorizmus nem győzheti le a demokráciát és a szabadságot

A terrorizmus nem győzheti le a demokráciát és a szabadságot - közölte Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a brüsszeli robbantásokat követően kiadott nyilatkozatában kedden. A főtitkár gyáva, "közös értékeink és nyitott társadalmuk" elleni támadásként értékelte a kedd reggel elkövetett merényleteket. Hozzátette: együtt érez az áldozatok hozzátartozóival, és kiáll a nehézségekkel küzdő Belgium mellett.

Az európai értékeket vették célba

A terroristák az európai értékeket vették célba - jelentette ki Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács - az emberi jogok érvényesülését és a demokratikus intézményrendszer működését felügyelő, strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet - főtitkára a Brüsszelben elkövetett merényleteket követően tartott sajtótájékoztatóján kedden. A terrorizmus ellen folytatott küzdelemben egységesnek kell maradnia az emberi jogokon és a jogállamiságon nyugvó Európának. Első számú célként a radikalizmus megelőzését kell szorgalmazni, amely leginkább az oktatáson keresztül valósulhat meg a befogadó társadalmakban - tette hozzá.

Daniel Mitov bolgár külügyminiszter, az Európa Tanács miniszteri bizottságának elnöke nyilatkozatában együttérzését fejezte ki a belga néppel és az ország vezetőivel. A brüsszeli merényletek a demokrácia ellen elkövetett támadások voltak, hasonlóan azokhoz, amelyek a közelmúltban az Európa Tanács más tagországait sújtották. Továbbra is határozott elszántságra van szükség a terrorizmus minden formája elleni küzdelemben a kontinenst egyesítő értékek és elvek teljes tiszteletben tartása mellett - tette hozzá.

Kövér is megdöbbent

Határozottan elítélte a kedd reggeli brüsszeli terrorista merényleteket Kövér László házelnök a belga képviselőház és szenátus vezetőjének írt levelében, és részvétét fejezte ki a magyar Országgyűlés nevében is - közölte az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-vel. Szilágyi Zoltán közleménye szerint a Siegfried Bracke-nak, a belga képviselőház elnökének és Christine Defraigne-nek, a szenátus elnökének írt levélben az áll: Kövér László mély megdöbbenéssel értesült a Brüsszelben reggel elkövetett terrorista merényletekről, amelyek ártatlanok életét követelték, és sokakat sodortak végveszélybe.

"Az emberi élet védelmének és a szolidaritásnak a jegyében határozottan elítéljük a barbár pusztítást és a semmilyen céllal nem igazolható értelmetlen cselekedeteket" - fogalmazott a házelnök.
Kövér László a magyar Országgyűlés és saját nevében részvétét fejezte ki "Belgium népének", és levelében kérte, hogy tolmácsolják együttérzésüket az áldozatok hozzátartozóinak és a sérülteknek.

Egész Európa ellen támadást indítottak

Emellett más országok politikai vezetői is elítélték a merényletet. A keddi brüsszeli merényletek helyszínei arra utalnak, hogy nemcsak Belgium, hanem az egész Európai Unió ellen intéztek támadást - mondta a német belügyminiszter Berlinben. Thomas de Maiziere hangsúlyozta, hogy a terrortámadás "a szabadságunk" ellen irányult és "mindenki ellen, aki az EU része". Ezt jelzi, hogy a célpont a nemzetközi repülőtér és egy olyan metróállomás volt, amely az uniós intézmények közelében fekszik.

A miniszter elmondta, hogy a német hatóságok szoros kapcsolatban állnak a belga hatóságokkal és az uniós intézményekkel, a biztonsági szervek pedig felkészültek arra, hogy a "helyzettől függően látható, robusztus jelenléttel" őrködjenek a "kritikus infrastruktúra" - például pályaudvarok, repülőterek - biztonsága felett. Ugyanakkor hozzátette: semmi nem utal arra, hogy az elkövetőknek bármi közük lenne Németországhoz, de a korábbi támadásokhoz hasonlóan szükség esetén ezúttal is megerősítik a határellenőrzést. Az erre vonatkozó előkészületeket már meg is tették a belga, a francia és a holland határ térségében - mondta a miniszter.

Brüsszel, Zaventem nemzetközi repülőtér
Kép: MTI/EPA

A spanyol belügyminisztérium rendkívüli ülést hívott össze

A spanyol belügyminisztérium rendkívüli ülést hívott össze kedd délutánra, hogy értékelje, kell-e emelni az ország terrorvédelmi készültségén - mondta el Mariano Rajoy, ügyvezető spanyol miniszterelnök a TVE közszolgálati televízió délelőtti műsorában telefonon nyilatkozva.

"Amikor terror lesújt, lesújt mindannyiunkra" - fogalmazott a kormányfő, kifejezve Spanyolország szolidaritását és részvétét Belgium iránt a reggel végrehajtott brüsszeli robbantásos támadások miatt. A spanyol kormány eddigi információi szerint a halálos és sebesült áldozatok között nincsenek spanyolok - tette hozzá.

Spanyolországban a jelenleg érvényes terrorvédelmi készültségi szintnél már csak egy magasabb fokozat létezik, vagyis a nemzetbiztonsági és rendőrségi szakemberek részvételével zajló délutáni ülésen arról döntenek, hogy indokolt-e a legmagasabb készültségi szintet aktivizálni a dél-európai országban. A spanyol kormány tavaly júniusban emelt utoljára a védelmi fokozaton, amikor Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban ugyanazon a napon követtek el támadásokat.

A spanyol politikai pártok vezetői mind elítélték a történteket, és együttérzésüket fejezték ki a belga nép felé.

"Megdöbbentett bennünket a támadás Európa fővárosában, Brüsszelben. Szolidaritásunk és támogatásunk Belgiumnak, intézményeiknek és a belga népnek" írta Twitter-üzenetében a spanyol királyi pár.

Több országban szigorítottak a biztonsági intézkedéseken

A délelőtt folyamán Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Hollandiában, Olaszországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Németországban, Oroszországban jelentették be a biztonsági intézkedések fokozását. Kora délután Romániában is bejelentették: a román csendőrség megerősítette a repülőterek és nagykövetségek védelmét kedden a brüsszeli terrortámadások után, de a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egyelőre az ötfokozatú skála második, "elővigyázatos" szintjén tartja a terrorveszély miatti riasztást.

Erről döntöttek a COBRA-ülésen

Összeült kedden a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (COBRA) a brüsszeli merényletek után kialakult helyzet áttekintésére. A testület értekezletét David Cameron miniszterelnök rendelte el. Az ülés után a testület szóvivője bejelentette, hogy a brit repülőtereken - Dover, Calais, London St Pancras nemzetközi repülőtér - és a keleti parti kikötőkben, továbbá a metóhálózaton és a közlekedési csomópontokban emelték a készültségi szintet.

"Európát érte terrortámadás, ez egy gyászos nap a civilizált világ számára" - állapította meg Klaus Iohannis államfő. A román elnök elítélte az erőszakos cselekményeket, együttérzéséről biztosította Belgiumot, és az ottani hatóságoknak felajánlotta Románia segítségét.

Dacian Ciolos román kormányfő szerint az eddigi információik szerint Romániát nem fenyegeti közvetlen veszély, és nincs román a brüsszeli támadás halálos áldozatai vagy sebesültjei között. A bukaresti hatóságok teljes szolidaritásukról biztosították a brüsszeli kormányt és az Európai Unió intézményeit, a Brüsszelben élő vagy ideiglenesen ott tartózkodó román állampolgárok számára pedig felajánlották a román nagykövetségen, illetve a bukaresti külügyminisztériumban alakult válságstáb segítségét.

A román Tarom légitársaság törölte öt keddi és szerdai brüsszeli járatát, de az ezekre váltott jegyeket elfogadják az Amszterdamba, Párizsba, Frankfurtba, Münchenbe vagy Londonba induló járatokon. A Tarom kedd reggeli brüsszeli járatát Amszterdamba irányították.

Ünnepel az Iszlám Állam

A belga hatóságok terrorcselekménynek minősítették a Brüsszelben történteket, arról azonban mindeddig nem tettek jelentést, hogy ki állhat a támadások hátterében. A robbantásokat még egyetlen szervezet sem vállalta magára. Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet hívei azonban a közösségi hálókon ünnepelték kedden a brüsszeli robbantásokat; a milícia maga nem adott ki közleményt a támadásokkal kapcsolatban. "Úgy látszik, az Iszlám Államban (harcoló) testvéreink elhagyták Moszult és Rakkát, és áttették a fővárost Brüsszelbe" - áll egy arab nyelvű Twitter-üzenetben.

"A minap elfogták (a párizsi támadások fő szervezőjének számító) Salah Abdeslamot, ma meg már meg is bosszulták őt a társai. Az Iszlám Állam üzenete az ellenségeinek egyértelmű: nem hagyunk békén titeket!" - írta a milícia egy másik támogatója.

A brüsszeli merényletek kapcsán egy szimpatizáns azt írta: "Ha a hitetlenek muzulmánokat bombáznak, azt terrorellenes harcnak hívjátok, de ha az Iszlám Állam hitetleneket öl meg, arra azt mondjátok: terrorcselekmény."

Kedden délután a terrorszervezet vállalta hivatalosan is a felelősséget a keddi robbantásért. Ezt a terrorista szervezethez közelálló Aamák hírügynökség jelentette.

Lengyel államfő: közös európai válasz kell

A kedd reggeli brüsszeli támadások ártatlan embereket és Európa alapértékeit vették célba - írta Andrzej Duda lengyel államfő a Fülöp belga királynak címzett gyásztáviratban, hangsúlyozva, hogy a terrorizmusra közös európai választ kell adni. Duda a lengyelek részvétéről és imáiról biztosította a belga királyt. "A teljességgel indokolatlan erőszak láttán szolidárisan kell megvédenünk civilizációnkat" - írta a lengyel elnök.

Marek Kuchcinski, a szejm elnöke részvéttáviratában leszögezte: a terror tetteit nem szabad eltűrni. Részvétet nyilvánított a lengyel külügyminisztérium is, a tárca honlapján közzétett közlemény szerint a lengyel konzuli szolgálat jelenleg vizsgálja, nem voltak-e az áldozatok között lengyelek.

"A brüsszeli támadások megerősítették a közös európai biztonság fontosságát" - hangsúlyozta a sajtónak kedd délben nyilatkozva Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök-helyettes. "Mindenekelőtt a migránsok tíz- és százezreinek Európába való beáramlását kell stabilizálni és rendszerezni" - állapította meg.

Lengyelországban egyelőre nincs terrorveszély, de azért figyelnek

Beata Szydlo miniszterelnök a kormány biztonsági központjának (RCB) ülése után kijelentette: Lengyelországban egyelőre nincs fokozott terrorveszély. Ugyanakkor a varsói hatóságok közölték: megerősítik a lengyelországi repülőterek és pályaudvarok őrizetét a keddi brüsszeli terrorista merényletek után. A támadások utáni európai biztonsági helyzetet értékelve, Szydlo hangsúlyozta: a szolidaritás mellett hatékony intézkedésekre is szükség van, mert a terroristák egyre vakmerőbben cselekednek.

A lengyelországi repülőtereken megerősítették a határőrök és más biztonsági tisztviselők jelenlétét, rendőrkutyákat is alkalmaznak, a repülőterek előcsarnokait, valamint a biztonsági ellenőrzésnek alávetett övezetet egyaránt felügyelik - közölte kedd délelőtt Agnieszka Golias, a lengyel határőrség szóvivője. Az utasokat arra kérték, hogy különös figyelemmel legyenek az esetleg elhagyott poggyászokra. Az összes repülőtéren ugyanakkor a szokásos rendben, menetrend szerint zajlik a közlekedés.

Amerikában nem félnek

Az USA Belbiztonsági Hivatala (BHS) közlése szerint jelenleg nincsenek terrorveszélyre utaló jelek, viszont felszólították a lakosságot, hogy bármilyen gyanús esetet jelentsenek a hatóságoknak. A Fehér Ház közölte, hogy a jelenleg Kubában tartózkodó Barack Obama elnököt tájékoztatták a brüsszeli robbantásokról, illetve hogy az illetékesek szoros kapcsolatot tartanak a belga kollégáikkal.

Ferenc pápa "vak erőszakról" írt

Elítélte "az oly sok szenvedést okozó vak erőszakot" Ferenc pápa a keddi brüsszeli robbantásokat követően a Jozef De Keselnek, Malines-Brüsszel érsekének küldött részvétüzenetében. A katolikus egyházfő imában emlékezett meg a terrorista támadások áldozatairól, és együttérzését fejezte ki a halottak családtagjainak.

Erdogan is megszólalt

Törökország elítéli a Brüsszelben történt robbantásos merényleteket - mondta Ahmet Davutoglu török miniszterelnök kedden Ankarában. Davutoglu részvétét fejezte ki Belgium kormánynak és az áldozatok családjainak. A terrorizmus globális problémává vált - hangsúlyozta.

Recep Tayyip Erdogan török elnök írásos nyilatkozatában szintén elítélte a támadásokat. Hangsúlyozta: nincs különbség a terrorszervezetek között, legyenek azok a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei vagy a brüsszeli merényletek végrehajtói. A merénylet azt mutatja, hogy együttes fellépésre van szükség a terrorizmus ellen - tette hozzá.

Törökországban nagy a feszültség, miután az elmúlt hónapokban több robbantásos merényletet is elkövettek az ország nagyvárosaiban. Múlt szombaton egy öngyilkos merénylő támadást hajtott végre Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, a város európai részében található Függetlenség sugárúton (Istiklal Caddesi). A tettes négy ember életét oltotta ki, köztük három izraeli állampolgárét. A robbantásban 36-an sebesültek meg. Az elkövető a belügyminisztérium szerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel állt kapcsolatban.

Az incidenst megelőző hetekben Ankarában is követtek el merényleteket. Mindkettőért az illegális Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik fiókszervezete vállalta a felelősséget. Február közepén katonákat szállító autóbuszok mellett robbantottak a merénylők, 29 ember halálát okozva. Múlt vasárnap egy zsúfolt autóbusz ellen követtek el robbantást a török főváros legforgalmasabb utcájában, akkor a két támadóval együtt 38 ember vesztette életét.

Azelőtt januárban Isztambul egy turisták által szintén gyakran látogatott részében, a Sultanahmet téren robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő. A robbantásban tíz ember meghalt - mind német állampolgárok -, tizenheten pedig megsebesültek. A támadásért Törökország az IÁ-t tette felelőssé.

Damaszkusz elítélte a merényletet, de a Nyugatot hibáztatja

A szíriai kormány határozottan elítélte kedden a brüsszeli merényleteket, de a Nyugat elhibázott politikájára, és a terroristákkal vállalt szolidaritására vezette vissza őket. A SANA hivatalos hírügynökségnek egy meg nem nevezett külügyminisztériumi tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy a támadások "az elhibázott politika és a terrorizmussal való szolidaritás elkerülhetetlen következményei". A tisztségviselő szerint "egyesek politikai érdekektől vezényelve mérsékelt (lázadóknak) neveznek terrorcsoportokat".

Damaszkusz a szíriai polgárháborúban a kormányerők ellen harcoló minden fegyveres csoportot terrorszervezetnek minősít, miközben nyugati kormányok számos lázadócsoportot mérsékeltnek tartanak.

"Szíria, amely öt éve harcol a takfíri terror ellen, újból arra szólítja fel a nemzetközi közösséget, hogy erőit egyesítve szálljon szembe a terrorizmus jelentette veszéllyel". (A takfír a muzulmánok hitehagyottá és a vérontások legitim célpontjává nyilvánítása.)