A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A bankokat nem lephette meg a konvergenciaprogram tranzakciós adókra vonatkozó része, hiszen hetek óta folyik a polémia a bevezetéséről, mint ahogy az is ismert volt − először épp lapunk hasábjain jelent meg −, hogy a teher mértéke 1 ezrelék lesz, s a kabinet a kieső banki különadó banki lábát, 130 milliárd forintot kívánja így pótolni.

A kormányzat szemmel láthatóan érzi a veszélyét annak, hogy az utalások külföldre vándorolnak, így az alaptézis − azon túl, hogy "megcsörgeti a láncot" az adót kikerülni szándékozókkal szemben, amire a szolgáltatások szabad áramlását biztosító EU-ban sok esélye nincs − azzal számol, hogy az illetékmaximum a 30 millió forintos utalásokhoz kötődik.

Ha ez nem hoz elegendő bevételt − így a program −, akkor Magyarország a pionírok közé iratkozik fel a tekintetben is, hogy sávos, forgalmi típusú adót vezet be. Ekkor ugyanis a 30 millió forint feletti rész 0,01 százalékos mértékkel adózna, illetve a kabinet megvizsgálná, hogy a készpénzforgalommal összefüggő tranzakciókat (pénzbefizetés, atm-es pénzfelvét vagy akár a sárga csekk befizetése) magasabb kulcs terhelje. (A tranzakciós adó egyik példájaként felhozott Argentína épp a készpénz visszaszorítása miatt vezette azt be − de csak a készpénztranzakciókra.)

Nem jön ki a matek

Sokkal durvább a biztosítói különadó kérdése. A korábbi konvergenciaprogramban a biztosítók meglepve látták, hogy a bankadó náluk sem tűnik el, hanem megfeleződik jövőre. A mostani elképzelés szerint az átalakításból − a különadó mértékének megfelezésével számoló alapforgatókönyvhöz képest − 15 milliárd forint többletbevételre számít a kormányzat, ám nem jön ki a matek.

A kormány az életbiztosításokat mentesítené a különadó alól, s a kgfb-biztosítások esetében "megelégszik" az idén januártól élő 30 százalékos adószinttel − más kérdés, hogy itt már csak minimális említést kap a baleseti adóként "pántlikázás". A kabinet 10 százalékos adót vetne ki a baleset- és vagyonbiztosításokra, míg a cascobiztosításokat 15 százalékos különadóval spékelné meg.

Újabb piac megy gallyra

Mindez szakmai vélekedések szerint romba dönthetné az évek óta folyamatosan − tavaly 6,2 százalékkal − visszaeső piacot. A casco területén a kíméletlen díjverseny és az új autók értékesítésének elmaradása okán 13 százalékkal zuhant a díjbevétel, a régebbi kocsik tulajdonosai bizonyosan nem vállalják a rájuk hárított terhet. Ugyancsak a penetráció csökkenéséhez vezet majd a különadó a vagyonbiztosítások esetében, ahol pedig − a lakásbiztosításokat leszámítva − szintén messze alulbiztosított a piac az uniós országokhoz képest. A 2011-es számok szerint ugyanakkor e két adónemből elvben a vártnál is több, 27,1 milliárd folyhatna be − kérdés, milyen áron.