Minden valószínűség szerint szerdán az Európai Bizottság javaslatot tesz a kohéziós alapokból származó támogatások részleges, vagy teljes felfüggesztésére hazánk túlzott költségvetési hiánya miatt - tudta meg a Népszabadság bizottsági forrásból.

Január végén az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei megerősítették a bizottságnak azt az értékelését, hogy Magyarország nem tett eleget a tanács 2099-es ajánlásainak, és nem hozott elegendő intézkedést annak érdekében, hogy államháztartási hiányát tartósan az unióban előírt 3 százalékos küszöb alatt tartsa.

Ez alapján a bizottság most a túlzottdeficit-eljárás következő szakaszában javaslatot tehet a kohéziós támogatások részleges vagy teljes felfüggesztésére, amit a pénzügyminiszterek tanácsának márciusi tanácskozásán hagyhatnak jóvá.

Az, hogy a biztosok szerdai ülésének napirendjén tényleg ott lesz-e a kérdés, csak hétfő délután derül ki biztosan - jegyzi meg a lap, de bizottsági források szerint ennek nagy a valószínűsége.

A Népszabadság szerint konkrét összegek csak szerdán válnak világossá és a felfüggesztés csak a következő költségvetési évre vonatkozhat, folyamatban lévő projektekre nem. A korábbi számítások szerint a támogatások felfüggesztésével csak 2013-ban 1,714 milliárd euró (nagyjából 500 milliárd forint) kifizetését állítanák le.

A Népszabadság szerint a vita alapvetően 2013-ról szól: a bizottság szerint ekkor 0,25 százalékponttal haladja meg a magyar költségvetés az uniós előírást. 2011 és 2012-ben ugyan három százalék alatt van ez az arány, de a bizottság szerint ez egyszeri intézkedéseknek köszönhető, nem fenntartható, és meggyőző strukturális kiigazítást szeretnének látni a magyar kormány részéről.

A lapnak nyilatkozó forrás azt is jelezte: a bizottság ezen a héten még biztosan nem tárgyalja a három kötelezettségszegési eljárására (adatvédelmi hatóság és jegybank függetlensége, bírák nyugdíjkorhatára) és két kérdésre (bíróság függetlensége és médiaügyek) érkezett magyar válaszokat. A hiteltárgyalásokkal kapcsolatban pedig közölte: a feltételek a január 17-én indított kötelezettségszegési eljárások indoklásában szerepelnek, arról (a jegybank függetlenségének követelményéről) a magyar hatóságoknak is tudniuk kell.