Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Népszerű a Homatech Recycling Zrt. gumiabroncs-újrahasznosító üzeme, legalábbis 33 magyarországi település jelentkezett, hogy adna otthont a beruházásnak - derül ki a Világgazdaság összefoglalójából. A fejlesztést eredetileg Százhalombatta mellé tervezték, de a helyi lakosság elutasította az ötletet. Hírek szerint az ottaniak attól tartottak, hogy a feldolgozásra váró gumihegyek szagát a településük felé fújná a szél.

Ahogy a Napi.hu korábban beszámolt róla, a beruházás 15 milliárd forintból valósulna meg, s éves szinten nagyságrendileg 100 milliós helyi adót fizetne a befogadó önkormányzatnak.

A Homatech közvetett többségi tulajdonosa Csányi Sándor, az OTP első embere. A cég hangsúlyozza, hogy újrahasznosítási technológiájuk nem környezetszennyező, nem ártalmas az egészségre. Ezt nemzetközi tanúsítványokkal is alátámasztják. Csányi a biztosíték megerősítése érdekében a Magyar Tudományos Akadémia véleményét kérte az ügyben.

Amíg ezt nem kapják meg, nem döntenek az üzem helyéről. A világgazdaság úgy tudja, hogy Százhalombatta végleg elbukta a fejlesztést. A beruházó várhatóan a 33 jelentkező közül választja ki azt a települést, amely mellett felépíti az 50 munkahelyet teremtő újrahasznosítót. A több tízmillió eurós projektet a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak minősítette. A két év alatt elkészülő üzem hőt, szénhirdorgén-folyadékot, kokszot és acélt állít majd elő.