Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A létszámcsökkentést a bank pénteki közleményében a gazdasági válság következményeként előálló korlátozott bevételi kilátásokkal, a hitelezés visszaesésével, a "kiemelkedően magas mértékű bankadóval" és a végtörlesztés intézményének bevezetése okozta jelentős veszteséggel indokolta. Andreas Treichl az Erste Group AG vezérigazgatója kihangsúlyozta októberben, hogy csak Magyarországon tartanak szükségesnek radikális létszámcsökkentést a régióban.

Amint arról beszámoltunk, veszteséges lett a harmadik negyedévben az osztrák Erste Bank, amiben a román és a magyar leányvállalat a fő ludas. Ennek kapcsán Treichl jelezte: Magyarországon stratégiai felülvizsgálatba kezdenek a bank átpozicionálása érdekében, hogy a továbbiakban helyi devizában rögzített betétek felhasználásával nyújtsanak forinthiteleket.

Jelasity Radován elnök-vezérigazgató pénteki közleményben aláhúzta: a kedvezőtlen külső gazdasági események, a bankpiac lefékeződése és a céltartalékolási kötelezettségek jelentős növekedése együttesen elkerülhetetlenné teszi a magyar Erste Bank szervezeti átalakítását és fiókhálózatának karcsúsítását. Álláspontja szerint a hosszú távon is fenntartható működés keretei csak a költségek csökkentésével, szigorú költséggazdálkodással teremthetők meg.

Mi lesz a bécsi egyezménnyel?

Az Erste pénzügyi vezérigazgatója, Manfred Wimmer már október végén úgy fogalmazott: nincs szükség arra, hogy a nyugat-európai bankok elkötelezettek maradjanak a bécsi egyezményben foglaltak iránt. A bankok ugyanis akkor tették meg ígéretüket, amikor az érintett országok, köztük Magyarország és Románia folyómérleg-hiánya magas volt, és kevesebb lehetőségük volt finanszírozni önmagukat - mondta Wimmer.

A Fitch Ratings közelmúltbeli közleménye az euróválság legnagyobb kockázatai közé sorolta a közép- és kelet-európai országokban működő euróövezeti bankérdekeltségek finanszírozási forrásainak csökkenését. A hitelminősítő szerint az euróövezeti válság további mélyülése közép-kelet-európai bankérdekeltségeik finanszírozásának csökkentésére kényszerítheti az euróövezeti bankokat, ami a hitelellátás szűkülése miatt hatással lehet a felzárkózó európai gazdaságok növekedésére.

Az EBRD ugyanakkor jelezte, hogy néhány héten belül új megállapodást köthet európai bankokkal arról, hogy megakadályozzák a kelet-európai leánybankok forrásainak kiszáradását.

A 2008-2009-ben tető alá hozott bécsi egyezményben a magyarországi bankszektor szempontjából meghatározó anyabankok kinyilvánították elkötelezettségüket itteni leánybankjaik iránt, illetve szándéknyilatkozatot írtak alá magyarországi finanszírozásuk megfelelő szinten való tartásáról. Az EBRD tájékoztatása szerint z európai politikusok, az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) a bankokkal és a hatóságokkal a 2008-2009-esnél szorosabb együttműködésben dolgoznának a kockázatok kezelésén. Az intézmény úgy látja ugyanis, hogy a bankoknak további tőkére lehet szükségük a nem teljesítő hitelek magas aránya miatt, ami ráadásul tovább is nőhet.

Beszámolt arról is: az Üzemi Tanáccsal egyeztetve megpróbálják a lehető legtöbb segítséget megadni, a Munka törvénykönyve és a Kollektív Szerződés adta lehetőségeken felüli juttatásokat terveznek.

Jelasity Radován rámutatott: a tulajdonos Erste Group változatlanul fenntartja a magyar piac és ügyfelek iránti elkötelezettségét, azonban a bankpiac fékeződése miatt át kell értékelni a bankcsoport magyarországi középtávú kilátásait, és ennek megfelelően kell alakítani az üzleti stratégiát. Az átalakítási folyamat nem kizárólag létszámleépítést jelent, hanem átfogó megújulást a stratégiától az ügyfélkapcsolatokon keresztül a kockázatkezelésig. A korábbi évek hitelezésen alapuló növekedését felváltja egy, a forrásgyűjtésre fókuszáló, az ügyfélkapcsolatok hatékony kiaknázásán alapuló banki tevékenység. Alapvető cél, hogy az Erste közel 900 ezer magyar ügyfele számára a fő bank legyen - áll a közleményben.