Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly decemberben a 2014. decemberihez képest a gabonafélék ára 11 százalékkal emelkedett, ami elsősorban a kukorica árának 21 százalékos növekedésével magyarázható, miközben a búza ára 2,2 százalékkal csökkent. A burgonya ára viszont 73 százalékkal nőtt a 2014. decemberi alacsony bázishoz képest, viszont a 2013. decemberi árhoz képest csak 5,7 százalékos a növekedés.

Az élő állatok termelői árszintje 2,8, az állati termékeké 13 százalékkal lett alacsonyabb. A vágósertés felvásárlási ára tovább csökkent, így 2015 decemberében 313 forint volt kilogrammonként, ami az elmúlt négy év legalacsonyabb ára.

Így 2015-ben az előző évhez képest a mezőgazdasági termelői árak 0,4 százalékkal emelkedtek, ezen belül a növényi termékek árai 6,4 százalékkal nőttek, az élő állatok és állati termékek árai 8,4 százalékkal csökkentek.  A gabonafélék ára 3,1 százalékkal nőtt, ezen belül a búza ára lényegében nem változott, a kukorica ára 6,2 százalékkal emelkedett. A burgonya ára 1,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól

A gyümölcsök ára 19 százalékkal nőtt, ezen belül az almáé 27, míg a szőlőé 10 százalékkal emelkedett. A vágósertés ára 11, a tej termelői ára 20 százalékkal esett vissza.

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 1,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 1,8 százalékos csökkenéséből, illetve a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 2,8 százalékos növekedéséből adódott. A folyó termelőfelhasználás árszínvonalának mérséklődése az energia árának 11 és a takarmányok árának 2,7 százalékos csökkenéséből, valamint az állatgyógyászati termékek árának 3,3, a műtrágyák árának 2,6, továbbá a növényvédő szerek árának 2,4 százalékos növekedéséből tevődik össze.

Az agrárolló (a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa) értéke 101,6 százalék volt. A mezőgazdasági termelői árak mérsékeltebben nőttek, mint amennyivel a ráfordítási árak csökkentek.