Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szánthó Miklós az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában azt mondta, a paksi beruházást, üzemeltetést, finanszírozást államközi egyezmények szabályozzák, a nemzetközi jog szerint ezek a megállapodások nemzetközi szerződésnek minősülnek.  Az alaptörvény viszont kimondja, hogy nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről referendum nem tartható - magyarázta az igazgató.

Hozzátette: a nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségből eredő törvényről sem lehet népszavazást tartani, így az LMP kérdése duplán is fennakad a rostán - írja az MTI.

Szánthó Miklós azt mondta, szerinte az LMP ezzel vélhetően tisztában van, egy erőltetett pótcselekvésről van szó, mert látták, hogy mennyire divatos most politikailag népszavazást kezdeményezni.

Az LMP kérdése úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a jelenleg üzemelő atomerőművi blokkok kapacitásánál nagyobb összesített áramtermelő kapacitással Magyarországon atomerőművek ne legyenek üzembe helyezhetőek?" - vagyis nem közvetlenül az orosz-magyar szerződésbe foglalt bővítést kérdőjelezi meg, hanem általánosan fogalmaz.