Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kéményseprésért tavaly július óta nem kell fizetniük a magánszemélyeknek. Kivéve akkor, ha a család otthonába vállalkozást is bejegyeztek, ekkor a törvény szerint fizetős a szolgáltatás - olvasható a portálon.

Ha a vállalkozást a társasház egyik lakásába jegyezték be, akkor nem kell külön megrendelni a seprést, ha viszont családi házba, akkor az ingatlan használójának meg kell rendelnie a szolgáltatást a kéményseprőknél.

Honnan tudják?

A katasztrófavédelem a közhiteles adatbázisokat (például lakcímnyilvántartás, cégjegyzék) használva készített két listát - az egyikben azok a magántulajdonú ingatlanok szerepelnek, ahova nincsenek vállalkozások bejegyezve, a másikban azok, ahova vannak.

A 24.hu megtudta, hogy a katasztrófavédelem 84 ezer, az ellátási területén lévő családi házba bejegyzett gazdálkodó szervezetnek küldött tájékoztatást arról, hogy a jövőben a kéményseprő hozzájuk nem megy automatikusan, hanem meg kell rendelniük szolgáltatást a megyében működő kéményseprőcégek valamelyikétől. (Magyarországon egyébként a KSH adatai szerint tavaly szeptemberben majdnem 1,7 millió regisztrált vállalkozás volt, közülük 1,15 millió egyéni vállalkozás.)

A katasztrófavédelem felszólítást küld azoknak, akik nem tettek eleget kötelességüknek, vagyis nem rendelték meg a szolgáltatást. Elsőre nem büntetnek, de aki továbbra sem, az 20 ezer forintos tűzvédelmi bírságot kaphat a fizetendő díjon felül.