Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint novemberben az Egészségbiztosítási Alap egyenlegében 13,7 milliárd forintos megtakarítás keletkezett, ugyanakkor az eredetileg nullszaldósra tervezett kassza éves várható hiányát  56, az időarányos hiányát pedig 51 milliárdosra emelték váratlanul, az év közben már 8 milliárdosra módosított éves elvárt éves hiányról.

Váratlan bevételi többlet

Ami azért is meglepő, mert az E-Alap költségvetésének bevételi oldalán jelentős pluszokat mutatnak az egyes sorok. A járulékbevételeknél például az időarányos 544 milliárd forint helyett majd 555 milliárd forint folyt be a kasszába, az egészségügyi hozzájárulásnál pedig 21 milliárdos a plusz, miután az 1-11 hónapra előirányzott 104 milliárd helyett csaknem 126 milliárd forint érkezett a költségvetésbe.

A gyógyszergyártók, forgalmazók 55 milliárdos befizetése is közel tízmilliárddal haladja meg a tervezett időarányos teljesítést, de nem csak annál, hanem az egész évre bekalkulált 49 milliárd forintnál is több 6 milliárd forinttal. A tervezettnél több folyt be az egészségügyi szolgáltatók ellenőrzéséből származó befizetésekből is, igaz itt az összeg nagyságrendje kisebb, az időarányos 69 millió forint helyett 77 millió forinttal növelve a kassza bevételi oldalát.

A chipsadó nem jól teljesít

Továbbra sem hozza viszont az elvárt bevételt a népegészségügyi termékadó, a november végéig tervezett 19 milliárd helyett mindössze 17 milliárd forinttal gazdagították a chipsevők az OEP-et. A kiadási oldalon a táppénz kassza változatlanul megtakarításokat termel, novemberben több mint kétmilliárdot.

Megtakarítás vs kifizetetlen számlák


A gyógyító megelőző kasszából 14 milliárddal költöttek kevesebbet - összesen 823 milliárd forintot -, mint az 1-11 hónapra előirányzott 838 milliárd forint. Ezen belül októberről novemberre jelentősen, 67 milliárdról 96 milliárdra ugrott a célelőirányzatok néven futó sorból költhető pénz (amely vélhetően a béremelések és a kórházi konszolidáció fedezetét hivatott szolgálni), de a felhasználásánál itt is bennmaradt 1,3 milliárd forint.

A gyógyító-megelőző kasszán belül az összevont szakellátásra fordítandó kereten spórolták meg a legtöbbet, 13 milliárd forintot, azzal, hogy az időarányos 550 milliárdos keretből csak 537 milliárd forintot használtak fel. Az erre a célra év elején szánt 630 milliárd forintot év közben már amúgy is 600 milliárd forintra csökkentették, miközben a szűkebb kapacitással működő kórházakban tovább halmozódnak a kifizetetlen számlák, és termelődik újra az adósság, ami a megtakarítással szemben a valós képet mutatja az intézményekről.

A gyógyászati segédeszköz kassza eredeti, 43 milliárdos előirányzatának emelésével a költési keret októberre 48, novemberben már 57 milliárdra nőtt, a felhasználásnál azonban itt is keletkezett némi, mintegy 180 millió forintos megtakarítás.

Az E-Alap egyenlegébe betervezett 56 milliárdos hiánnyal szemben megjelenő 13 milliárdos többlet elméletben jelenthetné azt, hogy amennyiben decemberben az alap soraiban szereplő előirányzatokat tervezik követni a költésnél, akkor úgy 60 milliárdot még ki kellene szórni az egészségügybe az év végéig. Erre azonban semmilyen jel nem mutat, mindössze az látszik, hogy a kiadások év közben megtermelt plusz fedezetével, valamilyen, egyelőre nem látható ok miatt, egyszerűen nem kalkuláltak a számításoknál. Mindenesetre a hirtelen megjelenő 56 milliárdos előirányzott deficitre az E alap soraiban hiába keresünk magyarázatot, esetleg a most folyamatban levő kórház-konszolidáció állhat érthetetlen számok hátterében.