Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azon munkáltatók, akik már döntöttek a 2012. évi béren kívüli juttatások tekintetében, leginkább az újonnan bevezetett Erzsébet-utalványt, a SZÉP Kártya vendéglátás alszámlájára nyújtott támogatást, valamint az egészségpénztárba/önsegélyező pénztárba utalt juttatást adják 2012-ben munkavállalóiknak. Ez derül ki abból a kutatásból, amelyet 835 munkáltató friss adatai alapján a Devise Hungary Kft. a Nemzeti Üdülési Szolgálattal együttműködve végzett el. A felmérésben a legaktívabb a szolgáltató, a kereskedelmi, az IT, az építőipari, a járműipari, a különböző termelővállalatok és a pénzügyi szektor volt.

Mire jó az Erzsébet-utalvány és a SZÉP Kártya? A válaszokért a Napi Gazdaság Online Cafeteria 2012 mellékletét itt böngészheti. A SZÉP Kártya alszámláinak rendszeréről, a keretösszegekről részletesen itt olvashat, a NAV vonatkozó tájékoztatóját pedig itt találja.

A kutatás eredménye szerint egyharmados volt azok aránya, akik még nem döntöttek a béren kívüli juttatások 2012-es rendszeréről - hívta fel a figyelmet Dara Péter, a Devise ügyvezető igazgatója. A felmérésben részt vevő munkáltatók 22 százalékánál nem változik a 2011-es keret, 14 százalékuknál nem volt és nem is lesz cafeteria. Az adatszolgáltatók 11 százaléka azonban vagy idén tervezi bevezetni a béren kívüli juttatást vagy emeli a tavalyi keretösszeget.

Dara Péter

Azok, akik a cafeteria mellett döntöttek, több szempontot is mérlegeltek s vettek figyelembe akár egyidejűleg is. Ennek megfelelően a munkáltatók 54,6 százaléka azért ad béren kívüli juttatást, mert a munkavállalóik elvárják, vagy azért (54,3 százalékuk szerint), mert kevesebbe kerül, mint ugyanakkora összeg bérként történő kifizetése. Ez a két megfontolás vezeti a toplistát, amelyben még a motivációs szempont (33,7 százalék), illetve a társadalmi felelősségvállalás (17 százalék) szerepel.

A felmérés alapján a munkáltatók közel kétharmada magára vállalja a béren kívüli juttatások 19,04 százalékról 30,94 százalékra emelkedett járulékterhét.

A juttatások közül az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb. Majdnem egyharmaddal többen adják ezt a dolgozóknak, mint a második helyen szereplő a SZÉP Kártya vendéglátás alszámlájára nyújtott hozzájárulást. Harmadik a sorban az egészségpénztárba vagy önsegélyező pénztárba utalt hozzájárulás, negyedik az iskolakezdési támogatás, ötödik a Széchenyi Pihenőkártya szálláshely alszámlájára nyújtott támogatás, melyet a helyi bérlet, az önkéntes nyugdíjpénztárba utalt hozzájárulás, illetve a SZÉP Kártya szabadidő alszámlájára utalt - a rekreációt, egészségmegőrzést szolgáló - hozzájárulás, valamint a kockázati élet-, baleset- és egészségbiztosítás követ. A többi juttatás az előzőekhez képest jelentősen kisebb mértékben kerül 2012-ben a cafeteria-elemek közé.