A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Nagy tervekkel indult útnak a kormány még tavaly, amikor brutális adóemeléssel szinte elűzte az utalványforgalmazó cégeket a piacról, miközben a kedvezményeket a neki kedves juttatásoknak tartotta fenn. A program elég elkapkodott volt, ezért sok munkáltató elunta az egész herecehurcát, s inkább megszüntette az egész cafeteria-rendszert.

A maradóknak lett igazuk. A két újonc, a Szép kártya és az Erzsébet utalvány jelentős ügyfélkörrel rendelkezik, a várható éves juttatási érték pedig összesen megközelítheti a 200 milliárd forintot. Az egészségpénztárak is tudtak tagokat szerezni, s abból is profitáltak, hogy a bizonytalanok közül sokan inkább áttértek a pénztári befizetésekre. Összesen nagyjából 250 milliárd forint értékben nyújtottak és nyújtanak az idén kedvezményes adózású juttatásokat a munkáltatók - ami egyébként elmarad a korábbi évek adataitól, de még így is jelentős összeg.

Ezt a rendszert sikerült csaknem megrogyasztani azzal, hogy az eredeti ötletek szerint 27 százalék egészségügyi hozzájárulást tervezett a kormány a kedvezményes juttatásokra kivetni. Egyrészt ez jelentős emelés a mostani tíz százalékhoz képest, másrészt szűkíti a bér és a juttatás adóterhe közti különbséget - vagyis egyre kevésbé éri meg a juttatások nyújtásával vesződni. Azzal nem is lenne probléma, ha a kormány azt tervezte volna, hogy megszünteti a béren kívüli juttatások a bérhez képest mért kedvzeményes adóztatását. Ám a cél nyilván nem ez volt - ha már három bank részvételével Szép kártya-hálózat épült ki az állam helyeslése mellett.

A végeredmény egy köztes megoldás lett: az eho nem 27, csak 14 százalék lesz, vagyis továbbra is megéri majd ezeket a juttatásokat adni. Az más kérdés, hogy a tervezett 40 milliárd forint bevétel jóval kevesebb lesz. Érdekes, hogy a mindenhol kiirtandó szuperbruttó itt megmarad, hiszen az adót és ehót a juttatás értékének 1,19-szerese után kell megfizetni jövőre is.

A szabályozás emellett nem módosult jelentős mértékben. Annyit mindenképp érdemes még megjegyezni, hogy már nemcsak a sportrajongók érezhetik szerencsésnek magukat. Az idén még csak a sporteseményre szóló jegyek, belépők, bérletek voltak adómentesen adható juttatások, jövőre viszont a kulturális államtitkár lobbizásának köszönhetően a kulturális eseményekre szóló belépők és bérletek is. Vagyis a munkáltató akár színház-, akár opera- vagy hangversenybérletet is adhat adómentesen munkavállalójának - ötvenezer forintig.