Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Januártól módosulnak a cafeteria adóztatásának részletei is. Még jobban csökkennek a munkáltatói terhek, mivel a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke nem a korábban bejelentett 20 százalékra, hanem 19,5 százalékra mérséklődik.

Ez pedig átrendezi több cafeteriaelem adózását. Így még kisebb adó terheli januártól a helyi utazási bérletet, az Erzsébet-utalványt, a munkahelyi étkeztetést, az iskolakezdési támogatást, az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulást - mindez igazán a munkáltatóknak jelent előnyt - írta a portál. E juttatások után az idén még az 1,18-szoros alapra 15 százalékos szja és 22 százalékos szocho jut - így a teljes adóteher a 2017-es 43,66 százalékról januártól 40,71 százalékra mérséklődik. Ezek a cafeteria-elemek korlátozások nélkül adhatók.

Továbbra is évente háromszor adható ajándékutalvány, amelyet szintén 40,71 százalékos adó terhel, ám csak a minimálbér 10 százalékáig adható.

A felmérések szerint a legnépszerűbb cafeteriaelem a Szép-kártya, ahol változatlanok maradnak a szabályok. Vagyis összesen 450 ezer forint adható egy évben, ebből 150 ezer forintot tehet ki a vendéglátás alszámla, a szállásra 225 ezer forint kerülhet, míg a szabadidő számlára 75 ezer forintot rakhat a munkáltató. Marad a készpénz-cafeteria is, amiből 100 ezer forint adható egy évben. E juttatásokat továbbra is 34,22 százalékos adóteher sújtja.