Az uniós bíróság döntésének egyik jogkövetkezménye, hogy a magyar jogalkotónak át kell alakítania a cafeteriára vonatkozó jelenlegi rendszerét, lehetővé téve, hogy - az uniós jogszabályok szerint - külföldi vállalkozások, akár fióktelep formájában is szolgáltathassanak Magyarországon - magyarázta Kende Tamás a hirado.hu-nak.

Ennek értelmében néhány hónapon belül szabaddá kell tenni a magyar piacot. Ha ez nem történik meg, az Európai Bíróság egy következő eljárásban bírságot szabhat ki Magyarországra - jegyezte meg, hozzátéve, hogy egy másik ügyben a napi tétel félmillió euró volt. A nemzetközi jogász szerint ez nagyon súlyos jogsértés volna.

Kende Tamás úgy vélte, a keddi bírósági döntés hátrányt jelenthet Magyarországnak azokban a kártérítési perekben is, amelyeket nemzetközi bíróságokon indítottak korábban a külföldi szolgáltatók.

Lépni is fognak

Kovács Zoltán kormányszóvivő a döntésre reagálva elmondta: a magyar kormány továbbra is elszánt az Erzsébet-program megtartásában, ugyanakkor tudomásul veszi és tiszteletben tartja az Európai Bíróság magyar cafeteria-rendszerről szóló döntését.

A kormány szerdai ülésén tárgyal a kérdésről, és egy olyan rendszert hoznak létre, amely megfelel az európai unió követelményeinek, de legfőképpen tiszteletben tartja, figyelembe veszi a magyar emberek érdekét. A változások nem érintik a 2016-ra meghirdetett programokat.

Zavartalanul elfogadják az utalványokat

Az Erzsébet-utalványok - akár papíralapon, akár kártyán rendelve - továbbra is a béren kívüli juttatás részeként adhatók, ezt a hatályos adójogszabályok biztosítják. Az Erzsébet-utalványok kibocsátása, elfogadása és beváltása elektronikus kártya formájában is zavartalanul folyik tovább - erősítette meg az Erzsébet-program honapján olvasható közlemény a keddi bírósági döntést követően.

A 2016-ban kiírt (és a későbbiekben kiírandó) Erzsébet-program pályázatok fedezete - mind az Erzsébet-utalványok forgalmazásának 2015. évi pénzügyi eredményéből, mind költségvetési forrásból - biztosított.