Az alapkamat 15 bázispontos csökkentésére a kilencből 8 monetáris tanácstag (Báger Gusztáv, Bártfai-Mager Andrea, Gerhardt Ferenc, Kocziszky György, Matolcsy György, Nagy Márton, Pleschinger Gyula és Windisch László) szavazott, egy tag (Cinkotai János) ennél alacsonyabb, 10 bázispontos mérséklésére voksolt a tanács legutóbbi kamatdöntő ülésén - derül ki a március 22-i ülés rövidített jegyzőkönyvéből. Így alakult ki az 1,2 százalékos alapkamat.

A jegybanki kamatfolyosó aszimmetrikus szűkítése (az egynapos jegybanki hitel kamatának alapkamat plusz 0,25 százalékpontra csökkentése és az egynapos jegybanki betét kamatának alapkamat mínusz 1,25 százalékponton tartása mellett) egyhangúlag álltak ki.

Az monetáris tanács (MT) megítélése szerint folytatódik a magyar gazdaság növekedése. A gazdaságot változatlanul kihasználatlan kapacitások jellemzik, így a hazai reálgazdasági környezet dezinflációs hatású marad. Az infláció pályája a decemberi előrejelzéshez képest érdemben lejjebb tolódott és tartósan a jegybanki cél alatt alakul. Az infláció az előrejelzési időszakban elmarad a 3 százalékos céltól, és csak 2018 első felében ér annak közelébe.

Több tanácstag kifejtette, hogy az inflációs előrejelzés decemberinél alacsonyabb pályája, a mérsékelt importált infláció és a külső, lazább monetáris környezet az irányadó kamat csökkentésének irányába mutat. Egyesek szerint a középtávú inflációs cél elérését övező kockázatok erősödtek és hosszabban állnak fent, ami növelheti a másodkörös inflációs kockázatok kialakulásának valószínűségét.

Egyetértettek abban, hogy a nemzetközi monetáris környezetet és a gazdasági növekedés ösztönzését szem előtt tartva lehetséges, míg az inflációs alapfolyamatokat tekintve szükséges az alapkamat csökkentése az inflációs cél fenntartható elérése érdekében. Egyes tagok szerint a pénzügyi rendszer stabilitása és az ország külső sérülékenységének csökkenése is kellő teret biztosít az alapkamat csökkentéséhez.

Az alapkamat nagyobb mértékű további csökkentésével célszerű megvárni, hogy az MNB növekedést támogató intézkedéseinek és az ECB monetáris lazításának lesz-e érdemi hatása a vállalati hitelezésre - érvelt Cinkotai János a kisebb, tíz bázispontos vágás mellett.

A 15 bázispontos csökkentésre szavazók mindegyike egy kamatcsökkentési ciklus elindítása mellett érvelt. Véleményük szerint a ciklust mindaddig érdemes folytatni, amíg a kialakuló monetáris kondíciók összhangba nem kerülnek az inflációs cél fenntartható elérésével. A tanácstagok emellett a kamatfolyosó aszimmetrikus szűkítése mellett döntöttek. Előretekintve a kamatfolyosó további módosításának lehetősége a pénzpiaci kondíciók alakulásától függ.

A monetáris tanács a továbbiakban is kész minden rendelkezésére álló eszközt alkalmazni a másodkörös inflációs hatások visszaszorítása érdekében. A kamatcsökkentés mindaddig folytatódik, amíg a kialakuló monetáris kondíciók összhangba nem kerülnek az inflációs cél fenntartható elérésével. A kamatdöntő üléseken ezentúl az alapkamat mellett egyidejűleg az egynapos betéti és hitelkamatok szintjéről, azaz a kamatfolyosó szélességéről is határoz - olvasható a rövidített jegyzőkönyvében.