Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közleményük szerint az utóbbi időben számos európai tagállam parlamentje, illetve kormányzati vezetője jelentette ki, hogy jelenlegi formájában nem támogatja az egyezményt, ezért az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker szeretné elérni, hogy az Európai Unió kormányfői erősítsék meg a Bizottságnak adott felhatalmazásukat. A téma várhatóan napirendre kerül a kormányfők június 28-i találkozóján.

A civilek szerint a transzatlanti szabadkereskedelmi tárgyalások megkezdése óta kiszivárgott tárgyalási anyagokból, valamint az amerikai fél és egyes multinacionális cégek nyilatkozataiból világossá vált, hogy a készülő TTIP-egyezmény a jelenlegi formájában alááshatja a környezet- és egészségvédelem, az élelmiszerbiztonság és a munkajogok területén eddig elért eredményeket.

A Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet által kezdeményezett nyílt levelet egyebek mellett a Professzorok Batthyány Köre, a Magyarországért Egyesület és az Egyesült Villamosenergia-Ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége írta alá.

A civil szervezetek kérésüket az Országgyűlés által elfogadott határozattal támasztják alá, amelynek értelmében a kormány nem támogathat olyan szabadkereskedelmi megállapodást, amely veszélyezteti a környezet- és egészségvédelem, az élelmiszerbiztonság, valamint az emberi jogi, illetve munkajogi garanciák jelenlegi szintjét, továbbá antidemokratikus vitarendezési eljárást tartalmaz.

Nyílt levelükben a szervezetek azt is kérték a kormánytól, hogy képviselje azt az álláspontot, amely szerint a TTIP, valamint az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) addig nem léphet hatályba, amíg az unió valamennyi tagállama nem ratifikálja ezeket az egyezményeket. Továbbá, hogy a kormány forduljon az Európai Bírósághoz, hogy a TTIP-ben és CETA-ban foglalt befektető-állam vitarendezési mechanizmus (ISDS), illetve a helyette javasolt Befektetési Bírósági Rendszer (ICS) összhangban van-e az európai uniós joggal.