Január elején aktiválhatják az Élhető magyar egészségügyet mozgalom keretében letétbe helyezett  orvosi felmondóleveleket, ha addig nem lesz megegyezés az orvosok bérezéséről. Ha az előzetesen vártnak megfelelően összegyűlik a mintegy háromezer felmondás, az jelentősen befolyásolja a már most is óriási orvoshiánnyal küzdő egészségügy működését − a 33 ezer orvosra tervezett ellátórendszerben 28 ezer orvosnak van működési engedélye.

Eddig több mint 2500-an csatlakoztak a felhíváshoz, a létszámnál sokkal fontosabb azonban a területi szakirányú elosztás, hogy olyan gócpontok keletkezzenek, amelyekben az ellátást jelentősen befolyásolják a felmondások − mondta a Napi Gazdaságnak Papp Magor, az akciót elindító Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Hozzátette: több nagy megyei kórházban  már megvan a kritikus létszám. A rendszer már most is szétcsúszott, az ellátás biztonsága nagyon sok helyen sérül, csak a kirakat működik − fogalmazott Papp.

Az akció hangsúlyos része, hogy a betegek biztonsága érdekében láthatóvá tegyük a hiányosságokat, ezáltal pedig kormányzati cselekvést katalizáljunk − hangsúlyozta. A felmondónyilatkozatok gyűjtése mellett zajlik a háttérmunka a jelenlegi állapotok, szabálytalanságok feltárása érdekében. Attól kezdve, hogy ezek napvilágra kerülnek, a döntéshozóknak be kell avatkozni, különben mulasztást követnek el. Most ugyanis többször is arra hivatkoznak, hogy a szabálytalanságok nem láthatók, illetve nincsenek − mondja Papp.

Nagyságrendileg 40 milliárd forint fedezheti a rezidensszövetség által elfogadhatónak és első lépésnek tartott, orvosonkénti nettó százezer forintos béremelést, ami megállíthatja a rendszer teljes összeomlásához vezető, drámai mértékű elvándorlást. A külföldön dolgozó orvosokkal kapcsolatban megjegyezte, felméréseik szerint 63 százalékuk nettó 300 ezer forint fizetésért már visszajönne. Csökkenteni kellene az orvosok adminisztrációs terheit is, itt rengeteg idő fecsérlődik el.