A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Valamivel több mint egyszázalékos gazdasági visszaesést jósol éves alapon a második negyedévre a Napi Gazdaság elemzői konszenzusa − egész pontosan a bruttó hazai termék (GDP) 1,025 százalékos változása elé kerülhet e szerint a mínusz előjel (a KSH holnap teszi közzé a GDP-adat előzetes becslését). A tendencia várhatóan változatlan: gyenge belső kereslet, tetszhalott beruházási aktivitás mellett a lanyhuló külső konjunktúra tudja − egyre kevésbé − ellensúlyozni a lefulladó belső motorokat.

A lapunknak nyilatkozó elemzők negyedév/negyedéves alapon is visszaesést jósolnak, igaz, csak kismértékben, 0,1 százalékkal. Idén várhatóan 1 és 0,8 százalék között lehet a recesszió, a későbbi fellendülést is több külső és belső tényező beárnyékolja. Egy esetleges EU/IMF-megállapodás viszont kedvező hatással lehet a rövid távú növekedési kilátásokra − vélik a megkérdezettek, akik szerint a gyenge beruházási hajlandóságot elsősorban a ritka bizonytalan gazdaságpolitikai légkör okozza. Volt olyan szakember, aki szerint a megállapodás körüli bizonytalan légkör miatt nem tudnak a vállalatok beruházni, ezért annak − a forrásköltségek csökkenése mellett − közvetlenül pozitív hatása lenne a növekedési kilátásokra is.

A szakemberek a legfrissebb ipari adatok láttán lefelé módosították második negyedéves GDP-előrejelzéseiket, pedig már a korábbi prognózisok is számottevő, 1 százalékot meghaladó visszaeséssel kalkuláltak. (Júniusban év/év alapon csak 0,6 százalékkal bővült az ágazat termelése, szemben a 2 százalék körüli piaci várakozásokkal, májushoz képest pedig 2,2 százalékkal zsugorodott a teljesítmény. Az első félévben az ipari termelés volumene 0,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Napi Gazdaság, 2012. augusztus 8.) Az elemzők többsége idén nem is számít a beruházások felfutására, a második negyedévtől termelő kecskeméti Mercedes-gyár pozitív hatása szerintük elnyújtva és csak az év végén fog jelentkezni.

A júniusi ipari adatok csak a második negyedéves prognózisokat írták át, így például a korábbi 1 százalék helyett 1,2 százalékos visszaesést vár Kondrát Zsolt, az MKB makroelemzője. Mint mondta, az inflációt és a GDP-t is a gyér belső kereslet fogja vissza. A GDP visszaesése a belső kereslet gyorsuló romlásának és a külföldi kereslet lassuló dinamikájának köszönhető, a nettó export már nem tudja ellensúlyozni a fogyasztás és a beruházás negatív hatását. A költségvetés helyzetét, a béralakulást és az ország befektetői megítélését elnézve egyelőre csupán abban bízhatunk, hogy a külső konjunktúra javulni kezd − véli Kondrát. A beruházások szempontjából az EU/IMF-megállapodás jelentene újabb lökést, bár a bizalom visszaszerzése mindenképpen hosszabb időt vesz igénybe.

A GDP visszaesése továbbra is széles bázisú, csak az ipari export enyhíti a csökkenést, ami a várakozások szerint még mindig nem tudja kompenzálni a fogyasztás és a beruházások folytatódó visszaesését − fogalmazott Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője. A második negyedéves adat még korlátozottan tartalmazhatja az új autóipari kapacitások termelését, ezek erőteljesebb felfutása a harmadik és a negyedik negyedévben azonban már megfékezheti a GDP visszaesését, bár az éves átlagos GDP-változás feltehetően nem fog a pozitív tartományba kerülni.

A reál-GDP a második negyedévben 0,4 százalékkal csökkenhetett az Equilor előrejelzése szerint, a fogyasztási szint és a beruházások további visszaesése nyomán. Ezt a hatást az export teljesítménye sem tudja ellensúlyozni, és a júniusi kiábrándító ipari termelési adat sem vetít előre sok jót − vélekedett Gabler Gergely, az Equilor elemzője. A gazdaság reál értelemben 1 százalékkal szűkülhetett a tavalyi második negyedévhez képest. A brókercég a teljes 2012-es GDP-előrejelzését a korábbi, 0,6 százalékos visszaesésről 0,8 százalékos recesszióra rontotta a gyenge ipari adatok miatt.