Törzsképzési idejét töltő rezidens ezután csak akkor ügyelhet, de akkor is csak megfelelő szakvizsgával rendelkező szakorvos személyes felügyelete mellett, ha a törzsképzési időszakra előírt sürgősségi gyakorlatot teljesítette - olvasható az Emmi salátarendelet-tervezetében.

A szakgyakorlati idejét töltő rezidens ügyeleti tevékenységével kapcsolatban megengedőbb a szabályozás. Sürgősségi ügyeletet ugyan ebben a képzési fázisban is csak a szakorvos személyes jelenlétében vállalhat a szakorvos jelölt, egyéb ügyeletek ellátásánál telefonon folyamatosan elérhető, illetve 40 percen belül behívható szakorvosi felügyelet szükséges. Felügyelet nélkül  szakorvos jelöltek nem ügyelhetnek a jövőben.

A salátarendelet-tervezet szabályozza többek között az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személyek alap- és működési nyilvántartását, az egészségügyi tevékenység végzéséhez szükséges oklevelek elismerését, a szakmai képzés és a képzőhelyek akkreditációjának szabályozását, valamint a szakvizsgáztatást.

Évtizedes hiányt pótoltak

A szabályozás évtizedes hiányt pótol és a betegek valamint a rezidensek biztonságát szolgálja - mondta lapunknak Papp Magor, a Rezidens Szövetség elnöke. Mint kifejtette, a Rezidens Szövetség kezdeményezte a szabályozást, hogy a szakorvos jelölt a továbbiakban ne kerülhessen olyan szituációba, amikor sürgősségi helyzetben egyedül kell döntenie és felelősséget vállalnia a betegért.

Papp Magor szerint az orvoshiányt nem lehet úgy megoldani, hogy a betegbiztonság sérüljön. Elképzelhetőnek tartja, hogy lesznek olyan körzetek, ahol a továbbiakban ezért nem biztosítható az ügyelet, akkor oda kell irányítani a betegeket, ahol biztonságosan elláthatják őket, vagy be kell tölteni a szakorvosi státusokat. Abban a formában, ahogy eddig, azaz teljesen szabályozatlanul, a betegek veszélyeztetésével és a rezidensek ellehetetlenítésével nem folytatható az ügyeleti beosztások összeállítása - hangsúlyozta Papp Magor.