Csaknem duplázott a Magyar Cukor Rt.

Ugyancsak viharos évre tekinthet vissza a magyar cukoripar, legnagyobb vállalata, a Magyar Cukor Rt. mégis az elmúlt évek legsikeresebb kampányát zárja decemberben.
Tóth László Levente, 2004. december 14. kedd, 11:33

Rekordtermést takarítottak be cukorrépából és a társaság gyárai optimális kapacitáskihasználtsággal dolgoztak. Ennek következtében a karácsony táján lezáruló kampány végén várhatóan 161 ezer tonna cukor kerül majd a silókba és raktárakba, ami tíz százalékkal több, mint a cég cukorkvótája, s majdnem kétszerese a tavaly legyártott 87 ezer tonnás mennyiségnek.

Mindannyian tudjuk, hogy komoly változások előtt áll az európai cukorgyártás. Az ágazatnak azonban van létjogosultsága Magyarországon, s ezt jól mutatja, hogy az idei, optimális termelési feltételek között bőven le tudtuk gyártani a magyarországi belföldi cukorfogyasztás alapján kijelölt kvótát. Ez pedig nemcsak az iparágnak, hanem annak a mintegy négy-ötezer családnak is fontos, akik mezőgazdasági tevékenységük révén jövedelmük jelentős részét cukorrépa termeléséből szerzik- mondta Fischer Béla, a Magyar Cukor Rt. vezérigazgatója a 2004/2005-ös gazdasági évet az előző 16,8 milliárd forinttal szemben várhatóan 20,8 milliárd forint árbevétellel záró cég mai, kampányzáró sajtóbeszélgetésén.

Az Európai Unió cukorrendtartásához kapcsolódó kvótarendszer idén ,,debütált" Magyarországon. A szabályozás és a kedvező időjárás jelentős előrelépést jelentett a cukorrépa-termelő gazdaságoknak: a Magyar Cukor Rt. a tavalyinál 75 százalékkal több nyersanyagot vásárolt fel mintegy 26 százalékkal magasabb, tonnánként átlagosan 11 900 forintos átvételi áron. Az érvényes EU-szabályozás minimumárat ír elő a cukorrépára, ami biztos megélhetést jelent a társasággal hosszú távú partneri kapcsolatot ápoló, szállítási joggal rendelkező gazdaságok számára.

A Magyar Cukor Rt. mezőgazdasági partnereivel idén 1,13 millió tonna cukorrépa beszállítására szerződött. Ez az ,,A" és ,,B" kvóta alá tartozó mennyiség, amely jelentősen meghaladja a tavalyi 642 ezer tonnát – teljes egészében megtermett, és nagyrészt már fel is dolgozták. A társaság ezen felül mintegy 80 ezer tonna kvótán felüli, azaz ,,C" kategóriás cukorrépa feldolgozására számít. (Az ,,A" és ,,B" cukrot az érvényes szabályok szerint az Európai Unión belül garantált áron lehet eladni vagy exportálni, a ,,C" cukrot viszont a gyártók kötelesek támogatás nélkül értékesíteni a külső piacokon.)

A Magyar Cukor Rt. dunántúli gyáraiba szállító gazdák 23 400 hektárról takarították be az ipari növényt, az átlagtermés hektáronként 47,4 tonna volt, szemben a tavalyi 34,2 tonnával. Ezen belül persze voltak területi különbségek: a nyugati országrészben 42 tonna, Kaposvár környékén viszont csaknem 58 tonna volt a hektáronkénti átlag. Ennek az oka főleg az osztrák határhoz közeli területeket sújtó augusztusi aszály. Ettől eltekintve a vegetációs időszak időjárása kedvezett a cukorrépának, az őszi hónapok időjárása pedig lehetővé tette a répa egyenletes, zökkenőmentes betakarítását és szállítását. A cukorrépa mérsékelt szedési veszteségekkel és alacsony szennyezettséggel került a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező magyar cukoripari társaság két gyárába. A borszőlővel ellentétben a répa – átlagosan 16,4 százalékos – cukortartalma magasabb a vártnál, és egyéb beltartalmi jellemzői is kiválóak, ami jó cukorkinyerést és optimális üzemmenetet biztosít a gyáraknak.

Mivel előrelátható volt, hogy az idei kampány elnyúlik majd, a Magyar Cukor Rt. mindkét gyára már a szokásosnál előbb, szeptember 20-án megkezdte a cukorrépa feldolgozását. Kaposvárott várhatóan 93 nap után, december 21-én, Petőházán pedig december 27-én állnak majd le a gépek. A nyersanyag minősége és a gyárak felkészítése lehetővé tette, hogy mindkét üzem kapacitását adottságaikhoz képest optimálisan használják ki. Kaposvárott napi 5000, Petőházán pedig napi 6700 tonna cukorrépát dolgoztak fel, ami már megfelel az európai átlagnak. A petőházi cukorgyárban az idei kampány 99 napja alatt várhatóan 97 500 tonna cukor készül. Az üzembe 15 600 hektárról szállítanak be összesen 655 ezer tonna cukorrépát. Petőházán az üzembiztonságot növelő számos beruházás mellett a mészkemence rekonstrukciója, a csővezetékek cseréje, valamint a szennyvíztisztító üzembe helyezése voltak kiemeltek projektek. Az összes beruházás értéke mintegy 770 millió forintot tett ki. A kaposvári gyárban a 93 napos kampány során 455 ezer tonna cukorrépát dolgoznak fel, s az előzetes adatok szerint 64 ezer tonna cukor készül. A gyárban a legfontosabb beruházások az energiamegtakarítást tűzték ki célul, s kiépítették a répamosóházat valamint egy felvonóhidat. A beruházások összköltsége itt 480 millió forint volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK