Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rendőrség tapasztalata alapján a csalók újabb és újabb hamis állításokat találnak ki, amivel megpróbálják becsapni a gyanútlan embereket, hogy a megtakarított pénzükhöz hozzáférjenek - írják a police.hu oldalon.

A trükkös tolvajok a háztulajdonosok jóhiszeműségét használják ki. Elsősorban idős, egyedül élő emberek otthonába próbálnak meg bejutni valamilyen ürüggyel, például adománygyűjtésre hivatkozva, vagy pénzt kérnek felváltani kisebb címletű bankjegyekre, esetleg fogyasztói túlfizetés visszaadása ürügyén kérnek bebocsátást.

Módszerük, hogy miután bejutottak az ingatlanba, egyikük eltereli a sértett figyelmét, addig társa felkutatja és eltulajdonítja a házban található pénzt, valamint értékeket.

Gyakori eset, hogy a rossz szándékúak nagy címletű bankjegyet váltatnak fel a kiszemelttel, és felváltáskor szándékosan tévesen számolva vagy a címleteket cserélgetve, rosszul adnak vissza. Esetenként az is előfordulhat, hogy a felváltott bankjegyek hamisak.

  • Ne bízzanak meg a váratlanul jelentkező idegenekben, akár személyesen, akár telefonon keresik meg önöket!
  • Idegeneket soha ne engedjenek be a kapun, még az udvarra sem!
  • Ne váltsanak fel nagy címletű bankjegyet, és ne adjanak pénzt idegeneknek! A szolgáltatók leolvasást, hibaelhárítást végző munkatársainál nincs készpénzforgalom, ezért ha valaki túlfizetésre, mérőóra cserére hivatkozva pénzt kér önöktől, minden esetben utasítsák vissza!

Ha úgy gondolják, csalóval állnak szemben, azonnal értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívószámon! Gyanús idegenek látogatása esetén minél pontosabban jegyezzék meg külsejüket, hogy később személyleírást tudjanak adni róluk, valamint amennyiben gépjárművel érkeztek, jegyezzék meg a rendszámát is!