Hozzákezdhetnénk a nyugdíjrendszer reformjához, ha tudnánk a választ arra a kérdésre, hogy lehetne szétszakítani a nyugdíjasok és a politikusok között kialakult kölcsönös függést - mondta Holtzer Péter nyugdíjszakértő a Vasárnapi Híreknek adott interjújában. A hárommillió magyar nyugdíjas az aktív szavazók 40 százalékát adja, így nincs az a politikai párt, amely lemondhat a támogatásukról.

Ezért ígérnek üveggyöngyöket ennek a rétegnek a választások előtt, amit azután, ha nyernek, nem tudnak teljesíteni az egekbe szökő kiadások miatt. Az ötvenes évektől a nyolcvanas évekig viszonylag kevesen voltak a nyugdíjasok az aktívakkal összevetve, ezért a nyugati társadalmakban lazítottak a nyugdíjak feltételein. A politikai ígéretek részévé vált a folyamatos nyugdíjemelés és a nyugdíjkorhatár csökkentés.

Fele-fele

A kedvező időszak azonban elfeledtette azt az alapvető tényt, hogy az emberek nem tölthetnek annyi évet inaktívan, mint amennyi ideig dolgoznak. Ma a fejlett országok középosztályának tagjai általában negyven évet sem töltenek aktívan, miközben felnevelésük, oktatásuk és időskori életszínvonaluk fenntartása kisebb részben hárul családjukra, nagyobb részben terheli az adófizetők pénzéből finanszírozott állami költségvetéseket.

Az elmúlt évek válságában kiderült, hogy a nyugdíjrendszerek nem képesek biztosítani a visszavonulók életszínvonalát és nem tudják megakadályozni az időskori elszegényedést. A társadalmaknak elsősorban az utóbbi miatt fáj a fejük, ezért először azok járhatnak rosszabbul, akik hosszú munkaviszony után, magas jövedelemmel mennének nyugdíjba, mert rajtuk fognak spórolni.

Nyugdíjcsökkentést!

A nyugdíjkasszák fenntartásához azonban ez is kevés lesz, így miután az idősek száma egyre nagyobb, a gyerekeké viszont csökken, az oktatástól csoportosíthatnak át állami forrásokat a nyugdíjrendszer finanszírozására. További lépés lesz a nyugdíjkorhatár emelése, illetve a nyugdíjba vonulás szigorítása, mert ez az a két intézkedés, amelyet viszonylag kicsi társadalmi ellenállás árán keresztül lehet vinni.

Radikális nyugdíjcsökkentést követel egy mozgalom, amely az interneten szerveződik. A kezdeményezés élharcosa Kiss Zoltán, aki szerin túl sokan vannak a nyugdíjasok, akik felélik a jelen és a jövő erőforrásait, költségeikkel lerombolták az egészségügyet. Szerinte azoknak, akik nem tudnak dolgozni és megtakarításaikra vagy családjukra sem számíthatnak, egy az éhezés és a fagyhalál elkerülését lehetővé tevő állami minimálnyugdíjat kell folyósítani.

Kiss szerint a nyugdíjcsökkenés a nyugdíjasok érdeke is, hiszen enélkül nem fog működni a gazdaság, ezért nyugdíjrendszer sem lesz. Egy nemrégiben készült felmérés szerint az aktívak kétharmada egyetért a bloggerrel. Ettől azonban még nem változik meg a fenti tétel, miszerint a nyugdíjasok támogatása nélkül nem lehet választást nyerni.