A VDSZ (Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) támogatja a pedagógusok és diákok harcát, amelyet az oktatási rendszer reformjáért indítottak, hiszen például a szakmunkásképzési rendszer drasztikus lenullázása ugyanis ezt az ágazatot érinti a legsúlyosabban - szögezte le Székely Tamás, a szervezet elnöke. A vegyipar területén vannak a leghosszabb ideig betöltetlen munkahelyek - a vállalatok csaknem 20 százalékánál tartós munkaerőhiány van -, mert nincs jó, sőt, szinte egyáltalán nincs szakmunkás utánpótlás. A VDSZ ezért a szakképzési rendszer érdemi átalakításáért felemeli a hangját. Annak ellenére, hogy az Ipari és Kereskedelmi Kamara milliárdokat kapott a struktúra átalakítására, eddig semmi nem történt, teljes a csőd - jelentette ki Székely.

Az elnök úgy véli, most minden szakszervezetnek a pedagógusok mellett a helye, ágazattól függetlenül. Most a tanároknak kell az erő, de lehet, hogy legközelebb másokért, akár a vegyészekért kell majd legalább ekkora tömegnek az utcára mennie. A valódi szolidaritás ugyanis nem a meleg irodákban, nem a kényelmes karszékekben mutatkozik meg - szögezi le az elnök.

Folytatja a Tanítanék mozgalom, a szakszervezetek támogatásával

Újabb polgári engedetlenségi akciót hirdetett a közoktatásban a Tanítanék mozgalom és a civil közoktatási platform április 15-ére, arra az esetre, ha a kormány április 12-én nem ül le velük tárgyalni - jelentette be Törley Katalin, a mozgalom képviselője pénteken sajtótájékoztatón. Az aktivista szerint a március 30-ai egyórás polgári engedetlenségi akció - "bárki bármit mond" - sikeres volt, abban mintegy 15 ezren vettek részt: tanárok, diákok, szülők és szimpatizánsok.

Április 12-én 10 és 14 óra között várják a kormány megfelelő felhatalmazással rendelkező képviselőit, hogy érdemi tárgyalásokat folytathassanak a közoktatásról. Ha a kormány nem tárgyal, április 15-én ismét polgári engedetlenséget tartanak, immár kétórás időtartamban.

Kezdeményezésüket számos szakszervezet támogatja. A sajtótájékoztatón felszólaltak többek között a Magyar Szakszervezeti Szövetségnek (MASZSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) - amelynek tagja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) -, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ), továbbá a közművelődésben, a szociális ágazatban, a közlekedésben, a vegyiparban, a villamosenergia-iparban dolgozókat és a művészeket tömörítő érdekvédelmi szervezetnek a képviselői.

A szakszervezeti vezetők kiemelték, hogy az oktatás, a gyerekek problémája össztársadalmi ügy, ezért fontos az összefogás, szolidaritás.
Kordás László, a több mint 180 ezer tagot képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint a mozgalmat országossá kell bővíteni. Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének (SZÁD) képviseletében azt hangsúlyozta: ágazatokon átívelő kezdeményezés indult el, így már nem csak az oktatásról lehet beszélni.

A Tanítanék mozgalom szándéknyilatkozatához csatlakozott a többi között - a PDSZ, a MASZSZ, a SZEF és a SZÁD mellett - a Vasutasok Szakszervezete (VSZ), a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ), az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ), a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ), valamint a Távközlési Szakszervezet.