A KDNP tervezetet ad be a parlamentnek, hogy kiterjessze a kilakoltatási moratórium határidejét: Harrach Péter, a párt alelnöke kedden arról beszélt, hogy azt javasolják, november 15-től április 30-ig ne költöztessék ki a nem fizető adósokat. Eddig december 1-től március 1-ig tartott ez az időszak.

Ezzel a nehéz helyzetbe került családok lélegzethez jutnának, és nem fenyegetné őket a kilakoltatás a hideg időszakban - indokolta meg a rendelettervezetet a KDNP-s politikus. Ritka jelenségnek nevezte, hogy ez egy olyan előterjesztés, mellyel valamennyi frakció egyetért.

A javaslat nemcsak a devizahitelesekre terjedne ki, mivel a három hónapnál régebb óta tartozó 135 ezer hiteles kisebb része tartozik közéjük. A többségüknek valamilyen közüzemi tartozása van.

A mostani ugyan nem tart az adósságrendezési intézkedések közé, ez csak a kilakoltatásokra vonatkozik. Harrach mégis kitért a végtörlesztésre, ami 170 ezer szerződést érintett, a nemzeti eszközkezelő létrehozására, amely 35 ezer család lakhatását oldotta meg, és az árfolyamgátra, amivel 172 ezer család tudott élni szerinte. A legjelentősebb lépésként a bankok elszámolását mondta, amelyeknek 1000 milliárd forintot kellett visszafizetniük.

Megemlítette a KDNP kezdeményezését a magáncsődről is, mely a statisztikák szerint nem hozott átütő sikert. Az adatok szerint 1014 ingatlan került a közelmúltban bírósági árverezésre, fele száz százalékos áron, fele efölötti, átlagosan 135 százalékos értéken.