Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Banki elszámolási vita miatt a fizetésképtelenség határára jutott az Esztergom és több más város közvilágítását ellátó TIVI Kft., a társaság ezért csődvédelmet kért. Drága Bálint ügyvezető szerint az általuk ellátott települések egyikén sem kell tartani a közvilágítás korlátozásától a csődvédelem miatt. A társaságnak koncessziós szerződésekre alapozva 12 éves futamidejű banki hitele van, miközben néhány nagyobb önkormányzat összesen 200 millió forintot meghaladó összeggel tartozik a cégnek. A tartozásokból adódó gondok megoldásában a bankok nem segítettek, így likvid pénzkészletük jelentősen csökkent - fogalmazott az ügyvezető az MTI-nek.

Az utóbbi hónapokban rendszeresen fizetett viszont a cégnek az esztergomi önkormányzat, amelynek 100 millió forintos, a korábbi városvezetés alatt felhalmozott tartozása van, de az esedékes számlákra két részletben 37 millió forintot már átutalt a város.

Az ügyvezető szerint az összeget azonban a finanszírozó bank nem vezette át a folyószámlára, annak ellenére, hogy a társaságnak tartozása nem volt és a hitelszerződésben vállalt óvadéki számlán 28 millió forint állt rendelkezésre, amelyhez csak a bank férhet hozzá. A bank, véleményünk szerint szerződést szegve, a jóhiszemű üzletvitelt sértve felmondta a szerződést és a nekünk utalt pénzt nem fizette ki - fogalmazott. A TIVI 2011-es árbevétele 816 millió forint, dolgozóinak száma 22 fő.

A kft. még november végén közölte, hogy megkezdi a közvilágítás kikapcsolását Esztergomban, az önkormányzat lejárt tartozása november 23-án 131,5 millió forintot tett ki, ehhez jött még a 22 plusz 19 milliós késedelmi kamat.