Csáki Zsigmond közölte, a szállítói tartozás 400 millió forint, illetve egymilliárd forintra rúghatnak a további követelések.
A város a következő időszakban csak a minimálisan kötelező szolgáltatásokat tudja biztosítani, olyan szinten, ami kijön az állami normatívából - tette hozzá. A település alpolgármestere már pénteken azt közölte, hogy az önkormányzat kérésére adósságrendezési eljárás indult.

Csáki szerint a település gyakorlatilag a rendszerváltás óta forráshiánnyal működik és csupán az állam által biztosított, az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került településeknek járó, úgynevezett önhikiből tudták biztosítani a közszolgáltatásokat. Ez vezetett oda, hogy a 2007-ben fejlesztési céllal kibocsátott kötvényekért kapott pénz egy részét kénytelenek voltak működtetésre felhasználni, miközben folyamatosan csökken az önhiki összege is; most pedig elfogyott a pénz.

A számlavezető pénzintézet is beszüntette a hitelezést, illetve inkasszót tett az önkormányzati számlára a közétkeztetést szolgáltató cég is. Az önkormányzat ebben a helyzetben saját maga kérte az adósságrendezés elrendelését a bíróságtól.
Hangsúlyozta, hogy az erősen korlátozott adóbevételekkel rendelkező város évente 400 millió forinttal pótolja ki a közoktatási normatívát, kistérségi központi orvosi ügyeletet, zeneiskolát működtet, illetve fenntartja az Eötvös József középiskolát, amelybe 40 településről érkeznek a diákok.

A jogszabályok szerint, most egy adósságrendezési bizottság felállítása következik, amelyben helyet kap a bíróság által az eljárás lefolytatására kijelölt Kelet-Holding Zrt. pénzügyi gondnoka. Ezt követően, 30 napon belül kell elkészíteni a város válságköltségvetését - mondta Csáki Zsigmond.

Tavaly Heves város önkormányzatának kötvényvásárlása és az ebből adódó 86 millió forintos vagyonvesztése okán tett feljelentést hűtlen kezelés miatt, ismeretlen tettes ellen az önkormányzat egyik fideszes képviselője, Sveiczer Sándor. Az önkormányzat egy befektetési tanácsadó javaslatára 2010 novemberének elején döntött a 140 millió forint értékű kötvényvásárlásról, de a papírok jegyzését néhány napon belül felfüggesztették, és csak november végén indították újra a forgalmát. Az önkormányzat nem sokkal ezután adta el a kötvényeket a vásárlási érték mindössze 33 százalékáért. A vagyonvesztésre a 2010-es büdzsé zárszámadásának elfogadásakor, tavaly áprilisban derült fény. A képviselő szerint egyébként a város vagyonának kötvényekbe fektetésére egy 2009-es önkormányzati rendelet ad felhatalmazást, ám álláspontja szerint valamennyi tranzakcióhoz szükség lett volna a képviselő-testület felhatalmazására. Ezzel szemben a polgármester és a jegyző döntött az adásvételről − mondta Sveiczer Sándor.