Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legnagyobb londoni cds-piaci adatszolgáltató, a CMA kimutatása szerint a magyar szuverén devizakötvény-kötelezettségek törlesztésbiztosítási tranzakciói (credit default swaps, cds) a szerdai londoni kereskedésben 479-480 bázispont környékén mozogtak.

A szerdára kialakult magyar cds-árazások azt jelentik, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg valamivel 480 ezer euró alatti éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat.

A magyar cds-tranzakciók az idén először május elején jártak 500 bázispont alatt; a mostani kereskedési hetet 505 bázisponton kezdték, az év első kereskedési hetében pedig még 750 bázispont feletti rekordokon jártak. Így az év eleji szintnél most hozzávetőleg 270 ezer euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási díja Londonban.

A cds-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

A CMA szerdai kimutatása szerint a magyar törlesztéskockázat e mérőszáma jelenleg jobb, mint több perifériális eurótagállamé: Olaszország ötéves államkötvényeinek cds-középárfolyama a szerdai londoni kereskedésben 500 bázispont körül mozgott, Spanyolország cds-kontraktusai 559, Portugália szuverén törlesztéskockázati tranzakciói 817-818 bázisponton jártak. Már Közép-Európa egészének a kockázati megítélése is jobb Nyugat-Európa átlagánál.

Egy másik nagy londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a Markit Financial Information Services által a tágabb értelemben vett közép- és kelet-európai térség szuverén adósságára kidolgozott iTraxx SovX CEEMEA cds-index szerdára 10 bázisponttal, 3,76 százalékkal 258,43 bázispontra csökkent.

A cég által vezetett nyugat-európai cds-index - iTraxx SovX Western Europe - ugyanakkor 2,37 bázispontos, 0,9 százalékos csökkenéssel 261,88 volt a Markit szerdai kimutatása szerint. A Markit iTraxx SovX CEEMEA index egy hét alatt 28 bázispontot, az iTraxx SovX Western Europe index 18 bázispontot süllyedt.