A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a feketegazdaság több száz milliárd forint veszteséget okoz a magyar agráriumnak, és jelentősen rontja a tisztességesen működő piaci szereplők versenyképességét.

A köztestület 2014-ben készített tanulmánya szerint valamennyi alapvető élelmiszer áfájának 5 százalékra csökkentése 240 milliárd forint bevételkiesést jelentett volna a költségvetésnek. A kamara szerint egy lépésben ez az intézkedés a folyamatosan javuló nemzetgazdasági mutatók ellenére sem lett volna végrehajtható, ezért ütemezett áfacsökkentést indítványoztak, és arra tettek javaslatot, hogy a költségvetés helyzetének és az egyes élelmiszer ipari ágazatok sajátosságainak figyelembe vételével a kormányzat fokozatosan terjessze ki az alacsonyabb áfakulcsot az alapvető élelmiszerekre.

Az agrárkamara üdvözli, hogy a sertés tőkehús után a tervek szerint jövőre a baromfihús, a tojás és a tej is bekerül a kedvezményes áfakörbe. A NAK 2014-es számításai szerint az áfacsökkentés a baromfihús és a tojás esetében mintegy 30-35 milliárd, a tejnél pedig 20-25 milliárd forint bevételkiesést jelent a költségvetésnek.

Ugyanakkor ezt jelentős mértékben ellensúlyozná a megnövekvő keresletből származó többlet adóbevétel, és az érintett ágazatokra gyakorolt kedvező hatás - írja közleményében a NAK, hangsúlyozva, hogy az áfacsökkentéssel jelentős mértékben visszaszorítható a feketegazdaság, megteremthetők a tisztességes piaci verseny alapjai, és megerősíthetők a legálisan működő hazai termelők, feldolgozók.