Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A foglalkoztatottak számának növekedése döntő részben annak köszönhető, hogy az elsődleges munkaerőpiacon 115,6 ezer új munkahely keletkezett egy év alatt, ami a gazdaság munkahelyteremtő képességét tükrözi, míg kisebb mértékben a közfoglalkoztatottak számának 25 ezer fős növekedése is hozzájárult - kommentálta a reggeli KSH adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Szerinte a foglalkoztatás igen dinamikus növekedése élénk gazdasági növekedést tükröz, így a GDP első negyedévben átmeneti, technikai tényezők által okozott lefékeződése után meredek gyorsulásra számítunk. A foglalkoztatás és a reálbérek kiemelkedő növekedése pedig a fogyasztás és a lakossági beruházások további gyorsulását támogatják. Suppan szerint biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik. A foglalkoztatás ütemének növekedését ugyanakkor fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakember hiány, ami azonban támogathatja a köztisztviselői állomány tervezett csökkentését, így a munkaerőpiac szerkezete kedvező irányba mozdulhat.

Szezonális hatások miatt a munkanélküliségi ráta tovább mérséklődhet, így az év második felében már 5 százalék közelébe süllyedhet - vélte a Takarékbank elemzője, aki szerint így idén érdemben, 5,6 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,8 százalékról, jövőre pedig az átlagos munkanélküliségi ráta kismértékben tovább csökkenhet.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint az év hátralévő részében folytatódhat a munkanélküliségi ráta csökkenése. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy nagy kérdést és bizonytalanságot jelent, hogy a múlt pénteki brit népszavazás hatása miként gyűrűzik végig az Európai Unió gazdaságán és milyen mértékben érinti a magyar konjunktúrafolyamatokat. Mindezek ellenére fenntartja a 2016-os évre vonatkozó 2 százalékos növekedési várakozását, hiszen ha a külső folyamatok lassítanának a magyar növekedésen, akkor a kormány dönthet úgy, hogy a költségvetés fellazításának segítségével felpörgeti a magyar gazdaságot.