Októberben a bankrendszer forintlikviditása enyhén csökkent, amely a hitelintézetek átlagos betétállományának csökkenésében tükröződik - ez 33,7 milliárd forinttal 129,4 milliárdra apadt. A kéthetes MNB-kötvény teljes átlagállománya kismértékben nőtt, mivel a belföldiek állományának csökkenését enyhén meghaladta a külföldiek tulajdonában lévő állomány növekedése. A forgalomban lévő készpénz átlagállománya kismértékben nőtt (5,4 milliárddal 2600,8 milliárd forintra) az előző hónaphoz képest - közölte a jegybank.

Októberben a külföldi követelések átlagállománya csökkent az árfolyamhatás következményeként. Ezzel szemben a hó végi állományoknál növekedés figyelhető meg, melyet az októberben kapott EU-transzferek magyaráznak.

Az MNB kétéves hiteleszközének október eleji tenderén nem történt újabb allokáció, az állomány így 122 milliárdon maradt.
A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege kismértékben haladta meg a tartalékkötelezettség összegét, a túltartalékolás 5,4 milliárd forint volt, amely továbbra is elenyésző a 411 milliárd forintos kötelezettséghez képest. Az egynapos bankközi kamatláb október során végig a kamatfolyosó alsó felében tartózkodott, azonban hó közepén - átmenetileg - elérte a sáv közepét, az alapkamat szintjét.