2014. augusztusban a kivitel értéke 6,0 milliárd eurót (1881 milliárd forintot), a behozatalé 5,7 milliárd eurót (1792 milliárd forintot) tett ki - közölte a KSH a második becslést.

A külkereskedelmi mérleg többlete az év nyolcadik hónapjában 279 millió euró (88 milliárd forint) volt, 217 millió euróval (60 milliárd forinttal) kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Euró alapon az export 4,0, az import 0,6 százalékkal csökkent - az első becslésben még rendre 4,1 és 0,5 százalék szerepelt.

2014 első nyolc hónapjában a kivitel értéke 55,1 milliárd euró (16 974 milliárd forint), a behozatalé 51,1 milliárd euró (15 726 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 4,0 milliárd eurót (1248 milliárd forintot) tett ki, ami 20 millió euróval (46 milliárd forinttal) haladta meg az előző év azonos időszaki szintet.

2014. január-augusztusban a külkereskedelmi termékforgalom forintárszínvonalaaz előző év azonos időszakához viszonyítva a kivitelben 0,6 százalékkal emelkedett, a behozatalban szinte nem változott. A cserearány 0,7 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 4,0 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva 0,3 százalékkal értékelődött le.

A gépek és szállítóeszközök volumene kivitelben 8,5, a behozatalban 8,0 százalékkal nőtt 2013 első nyolc hónapjához hasonlítva. Augusztusban a forgalom volumene mindkét irányban csökkent, elsősorban az autógyárak hosszabb-rövidebb nyári leállásának következtében. A járműgyártáshoz kapcsolódóan az energiafejlesztő gép és berendezés, valamint a villamos gép, készülék és műszer behozatala is mérséklődött az év nyolcadik hónapjában. Mindezek ellenére a teljes időszakot tekintve a közúti jármű kivitele több mint 40 százalékkal, behozatala negyedével haladta meg az egy
évvel ezelőtti szintet. A főként beruházási termékeket magában foglaló, kisebb részarányú speciális szakipari gép behozatala számottevően bővült az időszak folyamán. A híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék
mindkét irányú forgalma negyedével volt alacsonyabb, mint 2013 azonos időszakában, elsősorban a hazai előállítású mobiltelefonok gyártókapacitásának visszaesése következtében.

A külkereskedelmi forgalom mintegy harmadát kitevő feldolgozott termékek exportvolumene 6,4, az importé 9,7 százalékkal haladta meg a 2013. január-augusztusi szintet. A járműiparhoz kapcsolódó termékek forgalma továbbra is meghatározó volt: a szakmai tudományos ellenőrző műszer kivitele hatodával bővült, a gumigyártmány, a fémtermék, valamint a csekélyebb részarányú, de számos járműipari alkatrészt is magában foglaló bútor és bútorelem behozatala is jelentősen nőtt. A gyógyszer és gyógyszerészeti termék mindkét irányú forgalmát kismértékű növekedés jellemezte.

Az energiahordozók importvolumene - a forintárak csökkenése mellett - 11 százalékkal volt több, mint 2013. január-augusztusban. A kőolaj és kőolajtermék importvolumene az utóbbi pár hónapban mért növekedés következtében az időszak végére már meghaladta a bázisidőszaki szintet.

A természetes és mesterséges gáz importvolumenében a hazai gáztározók feltöltése miatt március óta jelentős bővülést regisztrált a KSH, amely így az időszak végére több mint ötödével felülmúlta az egy évvel ezelőtti szintet. A villamos energia importvolumene az alacsony világpiaci árak mellett mintegy hatodával nőtt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 6,4, az importé 6,7%-kal bővült 2013. január-augusztushoz képest. A gabona- és gabonakészítmény kivitelének volumene - az árak közel 10 százalékos csökkenése mellett - csaknem ötödével haladta meg az egy évvel korábbi szintet.