Csúcsot döntött a folyó fizetési mérleg többlete - derül ki az MNB adataiból. A második negyedévben 738 millió euróval zárt, amely a két éve pozitív tartományba került mérlegen belül rekordnak számít. Egy évvel ezelőtt ebben az időszakban 371 millió euró volt a szintje, azaz csaknem kétszeresére bővült a szufficit. Ha mindehhez a masszív, bár a korábbi időszakoktól enyhén elmaradó 332 milliós tőkemérleget is hozzátesszük, akkor Magyarország nettó finanszírozási képessége rekord nagyságúra 1070 millióra bővül. Ez szezonálisan a GDP 3,3 százalékával egyenértékű.

A kiemelkedően magas végösszeg elsősorban a szolgáltatások mérlegének 1 milliárd eurót meghaladó értéke magyarázza. A reálgazdasági mérleg többletének szezonális növekedését is ez segítette elő, hiszen az árumérleg dinamikája enyhén csökkent, még ha a mérleg főösszege továbbra is masszív 1216 milliós többletről számol be.

A jövedelemkiáramlás lehetősége ugyanakkor nagyobb volt, mint egy éve ilyenkor. Az akkori 1488 millió euróval szemben most 1725 millió hagyta el az országot. Ezenfelül a folyó- és tőketranszferek átlagos szintjei (105 és 332 millió euró) járultak még hozzá a rekord nagyságú finanszírozási képességhez.