A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A jelek szerint a magyar gazdaság növekedési üteme töretlenül halad a stagnálás irányába. A dinamika 2009 recesszióját maga mögött hagyva fokozatosan − bár egy mérsékelt sávban és alacsony bázishoz viszonyítva − gyorsult, ez kezdett olvadni a 2011. első negyedévi 2,5 százalékos csúcsról, majd a Napi Gazdaság konszenzusa szerint az utolsó negyedévben 0,7 százalékra esett.

A KSH szerdán teszi közzé a 2011 negyedik negyedévére vonatkozó előzetes GDP-adatait. Az éves átlag így 1,5 százalék lehet, amely bármilyen alacsony szintnek is tűnik, a 2006-os 3,9 százalékos bővülési ütem óta a legmagasabb szint. A jobb eredmény értékét azonban a mezőgazdaság − elsősorban a bázishatásoknak köszönhető − kiugróan magas, 25 százalék körüli megugrásának köszönhető.

A GDP-adat még okozhat meglepetéseket

A héten megjelent, decemberről szóló ipari és külkereskedelmi adatok a vártnál rosszabbak lettek, így a jövő heti GDP-adat még okozhat meglepetéseket. Egyrészt a reálhozam-kifizetések növelhették a háztartások fogyasztását, az viszont nagy kérdés, hogy a devizahitelek végtörlesztése mennyire törte meg a korábbi időszakok trendjét. Jelentős vagyont fordítottak ugyanis a háztartások a kifizetésekre.

A december−januári áfabevételek és az október−novemberi kiskereskedelmi  forgalom azonban ezt nem igazolja vissza − mondta lapunknak Samu János, a Concorde közgazdásza. Többnyire a jó anyagi helyzetben lévők tudták igénybe venni a lehetőséget, ráadásul nem is kellett ehhez hitelhez folyamodniuk, saját forrásból tudták rendezni, így ennek csak marginális hatása volt a fogyasztásukra.

Az óvatosság éve jön

Egyelőre nem látni, mire használják majd fel a többletjövedelmet a háztartások, amelyet a későbbi jövedelmükből hiteltörlesztésre szántak volna. Ha a jobb módúaknak tényleg sikerült simítani a fogyasztásukat, az nemcsak az előtörlesztésnél, hanem a későbbi fogyasztásnál is megjelenik, azaz a megmaradt pénzt megtakarításaik növelésére fordítják − véli Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzője, aki szerint a 2012-es esztendő még az óvatosság és a megtakarítás jegyében telik el.

A kormányzat új árfolyamgátra vonatkozó javaslatát azonban már az "alacsonyabb" jövedelműek is igénybe tudják venni, ez viszont már mérsékelheti a háztartások jövőbeli kiadásait − tette hozzá Gárgyán Eszter, a Citibank makroelemzője. Erre erősít rá, hogy a hitelezés feltételei szigorodnak, így a 2008 óta tartó visszaesés még idén és jövőre is tart.

A bruttó felhalmozás eközben tovább csökkenhetett a tavalyi utolsó negyedévben, és idén is 1 százalék lehet a mínusz. Ebben már benne van az uniós pénzek jelentős beáramlása és felhasználása is. Ha utóbbi elmaradna, az a 2012-es GDP-t komoly mértékben húzná le. Idén is több egyszeri tétel segíti a mutatót (Opel, Audi), azonban ez inkább szinten tartást, mint növekedést jelent, hiszen szinte minden évben van egy-két olyan beruházás, amely megdobja a bázist (Hankook, Mercedes) − mondta Kondrát.

Az IMF segíthet a befektetési klímán

Az EU/IMF-hitel és a kormányzati politika változása segítheti, hogy javuljon a jogbiztonság és a befektetési klíma. A magyar bérek még mindig alacsonyaknak számítanak, a folyamatos elbocsátások (Nokia) biztosítják a jól képzett munkaerőt is.

A kormány lépései szintén a növekvő munkaerőpiac irányába hatnak, így ha a kormányzati intézkedések megnyugtatják a vállalkozókat és a cégeket, valamint a nemzetközi konjunktúra is megfelelően alakul, akkor 2013-ban akár meg is ugorhat a beruházások volumene.

A német ipari megrendelési adatok ugyan nem fényesek, ugyanakkor az egyesült államokbeli és az európai bizalmi indexek alapján a vállalatok bizakodhatnak. A decemberi hazai makroszámok nem voltak fényesek, de az elemzők is 2011 végére és 2012 elejére teszik a mélypontot. Jelenleg az import üteme gyorsabban mérséklődik, mint az exporté, de kedvezőtlen külső kereslet esetén a külkereskedelmi mérleg aktívuma is gyorsan zsugorodik.

Nagy a szórás

Az idei évet GDP-szempontból nagy szórással várják az elemzők: a skála 0,3  százalékos növekedéstől a 2 százalékos mínuszig tart; mindez átlagosan mínusz 0,4 százalékot eredményezett. Idén a mezőgazdaság megugró bázisa még hat, az iparnál azonban egy minimális plusz elképzelhető. A Mercedes termelése önmagában 0,3−0,4 százalékponttal tolhatja feljebb a GDP-t, ezt a pluszt azonban a Nokia leépítése 0,1−0,2-re redukálja − mondta Samu.

A szolgáltatásoknál sem teljesen elképzelhetetlen enyhe növekedés, azonban a pénzügyi, biztosítási tevékenységeknél komoly mínuszok keletkeztek 2011 végén és ez év elején még biztosan így marad − vázolta Gárgyán. A 2013-ra vonatkozó elemzések nagyjából egységesen 1,5 százalékos növekedést várnak, a külső környezet alakulását övező bizonytalanság azonban  óriási.