Elzbieta Bienkowska lengyel belső piaci biztos az Indexnek adott interjúban elmondta: ahogy végignézek a közös piaci jogszabályokon Európában, Magyarországon vannak a leglátványosabb példák súlyos protekcionista intézkedésekre, amelyek azt szolgálhatják, hogy bizonyos emberek nyerjenek szerződéseket. A biztos szerint a legsúlyosabb panaszok a magyar kiskereskedelmi szektorból érkeznek az Európai Bizottságba.

A veszteségesen működő üzletekre kivetett szankciókat, a gyógyszertárak tulajdoni viszonyait szigorító törvényt és a dohánykereskedelemben gyanított diszkriminációt hozza példaként. Hozzáteette, hogy a dohánykereskedelem lehet a következő fontos ügy, amiben kötelezettségszegési eljárást fognak indítani - írta az Index.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányszóvivő tájékoztatóján elmondta: a magyar a kormány meglepődött az uniós biztos nyilatkozatán; a miniszter szerint kereskedelmi háborúval fenyegette meg Magyarországot vagy a kormányt. Lázár szerint a biztos a Spar, a nemzetközi gyógyszerkereskedők érdekében lobbizik. Az is példátlan egy uniós biztos a dohánylobbi - Lázár János szerint egyenesen a Philip Morris - lobbistája legyen.

A miniszter jelezte, hogy a kormány hivatalos tájékoztatást kér az Európai Bizottságtól, hogy a biztos a bizottság vagy saját véleményét hangoztatta az interjúban. Amennyiben a bizottság véleményét tükrözik az elhangzottak, akkor magyar kormány kész a vitára és konstruktív egyeztetésekre Brüsszellel a vitatott ügyekben vagyis kiskereskedelmi cégeket sújtó extra adónál, a dohány nagy- és kiskereskedelemnél, valamint a gyógyszer-kereskedelem átalakításánál.