Jelentősen megugrott az államadósság az első negyedévben: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a december végi 25 394 milliárd forintról 26 148 milliárd forintra emelkedett, ami a GDP 77,2 százaléka. A növekedésben minimális szerepet játszott az átértékelődés, a magugrás a nettó hitelfelvétel eredménye.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. az elmúlt években ráállt a mutató kozmetikázásra: az év végi adósságot mesterségesen lecsökkentik mert mindenki ezt figyeli, majd az első negyedévben elengedik a gyeplőt. Ez történt az idén is, ám a 2016 első negyedéves deficit meghaladja a 2015 első negyedéves adatot is, ami némileg ellentmond a csökkenő államadósság-pályának.

Májusban 21,1 milliárd forinttal csökkent a háztartások betétállománya - szezonális kiigazítás nélkül - a tranzakciókból eredően, míg hitelállományuk a forinthitelek 0,4 milliárd forintos csökkenésének, valamint a devizahitelek 0,4 milliárd forintos növekedésének eredőjeként lényegében nem változott - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön kiadott legfrissebb adataiból.