Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma eddig 19 keresetlevelet utasított el formai okokból - tájékoztatta a bíróság az Indexet. Azt nem tudni, hogy melyik bank vagy pénzintézet érintett abból a 35-ből, amelyik eddig beadta keresetét.

A portál  úgy tudja, a bankok jelentős része pdf-ben adta be a keresethez szükséges dokumentációt, márpedig ez a bíróság szerint nem "szerkesztett formátum". A devizahiteles törvény úgy fogalmaz: "A keresetlevélhez továbbá elektronikus adathordozót kell csatolni, amely tartalmazza a keresetlevélnek és mellékleteinek informatikai eszköz alkalmazásával megszerkesztett változatát."

Mindennek azért van jelentősége, mert a törvény szerint nincs lehetőség hiánypótlásra, és bár a bankok öt napon belül újra beadhatják a keresetlevelet, sokan kicsúszhatnak az időből. (A szűk határidőkről részletesen itt olvashat.) A keresetek benyújtásának végső határideje augusztus 25., sok bank és pénzügyi vállalkozás várhat hétfőig a keresetlevél benyújtásával. Az Origo.hu beszámolója szerint nem hiánypótlásról van szó a konkrét esetben, így az elutasítás pontos okától függően vagy 5 napon belül újra elküldhetik a pénzintézetek a megfelelő dokumentumokat és ezzel az eredeti perindítás érvényben is marad, vagy a végleges augusztus 25-ei határidő előtt újra benyújthatják a pénzintézetek a keresetüket.

Ezekben a keresetekben bankok azt próbálják bebizonyítani, hogy nem voltak tisztességtelenek, amikor megkötötték a többszázezer devizahiteles szerződést. Minderre arra a nyáron elfogadott devizahiteles törvény kényszerülnek - egy korábbi Kúria-döntés alapján -, amely azt vélelmezi, hogy a bankok tisztességtelenek voltak, amikor a folyósításkor és a törlesztéskor is árfolyamrést alkalmaztak, és amikor egyoldalúan, átláthatatlan szempontok alapján emelték az ügyfelek kamatait. A tét igen nagy: a mostani állás szerint 900 milliárd forint cserélhet gazdát a bankok és az adósok között, ennyit kapnak vissza a devizahitelesek.

Pénteken a Kéthely és Vidéke nevű takarékszövetkezet, hétfőn pedig a K&H bank tárgyalásával indulnak meg a bankperek.