A devizahitel-végtöresztési lehetőségek összeállításánál felmerült, hogy a hitelösszeg nagyságától tegyék függővé, ki léphet be a programba - értesült az origo.hu. A portál úgy tudja, még nem született döntés, de mérlegelik azt a lehetőséget, hogy öt- vagy tízmillió forintnál húzzák meg azt az összeghatárt, ami alatt lehet törleszteni a devizahitelt, az annál nagyobb devizahitelnél nem lehet végtörlesztéssel kilépni a szerződésből.

Egy másik felmerült lehetőség, hogy kizárják a programból azokat, akik már részt vettek vagy most vesznek részt hitelátstrukturálási programban (hitelátstrukturálásnál az adós kezdeményezésére a bank alacsonyabb törlesztőrészletet szed átmeneti ideig, hogy megőrizze a hitelfelvevő fizetőképességét, de a hitel futamideje megnyúlik). Azoknak a kihagyását is mérlegelik, akik késedelembe estek a hiteltörlesztéssel - legalább harminc napja nem fizetik az hitelt, illetve felmerült az a javaslat is, amely szerint akik az ingatlan értékét majdnem elérő vagy akár azt meg is haladó hitelt vettek fel, azok most kimaradnának a végtörlesztési könnyítésből.

Ebbe a három csoportba tartozók egy részét a bankok vélhetően amúgy sem tartanák hitelképesnek - magyarázta az az origo.hu-nak egy, a szűkítő intézkedések összeállítására rálátó forrás. Szerinte azért merült fel ezeknek a hiteleseknek a kizárása, mert nekik úgysem adnának új forinthitelt a bankok, így az adminisztratív feltételekkel való korlátozásuk részben a piaci szűrőknek menne elébe. A három csoportba tartozók közül lehetnek olyanok is, akik nem feltétlenül akadnának fenn a bankok szűrőjén -például akik egy hónapos csúszást szedtek össze a törlesztéssel, de azóta rendben fizetnek -, de jogszabállyal nehézkes lenne a késedelembe esők között differenciálni. A végtörlesztést veszélyesnek látó pénzügyi piacok felé az is fontos jelzés lenne, ha a végtörlesztők körét a kormány maga korlátozná és nem bízná azt a bankok hitelnyújtási stratégiájára.

Az apparátusnak a javaslatok mellé azt is meg kell mondania, hogy a paraméterek mozgásától függően hány devizahitelest zárnának ki a végtörlesztési tervből.