A parlament elfogadta a fogyasztói kölcsönszerződések elszámolására vonatkozó törvényt, amely visszamenőleges hatállyal állapít meg új szabályokat a lakossági hitelezésben, és ró hatalmas terheket a bankszektorra. A Magyar Bankszövetség - ahogyan azt a 2014. július 4-én elfogadott, a fogyasztói kölcsönszerződéseket érintő korábbi törvény esetén is megtette - a jogbiztonság és a kiszámítható jogalkalmazás érdekében kezdeményezi, hogy a köztársasági elnök a jogszabályt ne írja alá, hanem küldje el az Alkotmánybíróságnak előzetes normakontrollra - derül ki a szövetség közleményéből, amelyet a fogyasztói kölcsönök elszámolásával kapcsolatos törvény elfogadása kapcsán tettek közzé.

A banszövetség szerint ennek szükségességét az is indokolja, hogy az elszámolási törvény alapjául szolgáló, júliusban elfogadott törvénnyel kapcsolatban bírói kezdeményezésre alkotmánybírósági eljárás van folyamatban, melytől a most elfogadott törvény elválaszthatatlan.

A bankszektor ügyfelei felé megerősíti, hogy - amint korábban is mindig az aktuális jogszabályok betartásával dolgozott, - a törvény hatályba lépése esetén pontosan, az abban foglalt határidőket maradéktalanul betartva, végre fogja hajtani a törvény szerinti elszámolást, visszaírást - olvasható a közleményben.