Hozzátették ugyanakkor: ha a devizahitelek átváltása az adósokkal szembeni banki követelések jelentősebb mértékű leírásával járna, az késleltethetné Magyarország felminősítését a befektetésre ajánlott adósosztályzati sávba.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai közölték: központi előrejelzési forgatókönyvük az, hogy az MNB 2,25 százalékos alapkamaton fejezi be enyhítési ciklusát. Ez az előrejelzés arra a feltételezésre alapul, hogy a devizahitelekkel kapcsolatos vita tartós piaci idegességet okoz.

A ház szerint azonban, ha sikerül az ügyet "simán" rendezni, a magyar jegybank 1,80 százalékig csökkentheti alapkamatát az idei év végéig, tekintettel arra is, hogy az idei magyarországi átlagos infláció a cég várakozása szerint zéró lesz, és jövőre sem éri el az MNB 3 százalékos középtávú célját.

Az 1,80 százalékos MNB-kamatmélypontról szóló prognózis a legagresszívabb enyhítési előrejelzés a City elemzői közösségében; a szélesebb londoni konszenzus 2,00 százalékos, esetleg ezt valamivel meghaladó alapkamaton valószínűsíti az enyhítési ciklus végét.

A JP Morgan elemzői legújabb előrejelzésükben közölték, hogy egészen októberig deflációhoz közeli inflációs pályát várnak Magyarországon. A ház mindezek alapján azzal számol, hogy az MNB a 2,00 százalékos alapkamat eléréséig folytatja a monetáris enyhítést. A JP Morgan prognózisa szerint a magyar jegybank szeptemberre éri el ezt a kamatszintet, bár a cég lát esélyt arra is, hogy az MNB kamatmélypontja végül egy "árnyalatnyival" 2,00 százalék felett lesz.

Legutóbbi előrejelzéseikben a Barclays és a Morgan Stanley bankcsoport londoni elemzői is 2,00 százalékos MNB-alapkamaton véget érő enyhítési ciklust jósoltak.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői a devizahitelekről összeállított hétfői helyzetértékelésükben közölték: nem számolnak azzal, hogy e hitelek átváltását a magyar kormány az adósokkal szembeni banki követelések nagyarányú leírásával hajtaná végre. A ház értelmezése szerint ugyanis a devizaalapú hitelek ügyében hozott bírósági végzések a devizahitelezés koncepcióját önmagában nem találták törvénysértőnek, így a háztartások adósságkötelezettségeinek további megnyirbálása túlmenne a bírósági ajánlásokon.

Mindemellett sértené azt a kormány által is vallott alapelvet, hogy a devizahitelesek ne járjanak jobban, mint azok, akik forintban adósodtak el - hangsúlyozták az elemzők. Hozzátették ugyanakkor: ha tévednének, és az átváltás a háztartások kötelezettségeinek jelentősebb leírásával járna, annak véleményük szerint két komoly következménye lenne. Az egyik az, hogy ismét hitelszűke keletkezne, és a hitelköltségek az új lakossági hitelek esetében emelkednének, ami gyakorlatilag az MNB enyhítési ciklusának előnyeit semlegesítené.

A másik komoly következmény a cég londoni elemzői szerint az lenne, hogy valószínűleg lekerülne a napirendről Magyarország felminősítése a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába, mivel az adósságleírást a hitelminősítők nem tekintenék helyénvaló lépésnek.

Bóvliban

A magyar szuverén adósosztályzatokat mindhárom nagy hitelminősítő a befektetési ajánlású sáv alatt tartja nyilván. Jelenleg a Standard & Poor's magyar besorolása a leggyengébb: ennél a cégnél a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata "BB/B". A hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad.

A Moody's Investors Service hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, "Ba1", amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével.

Magyarország államadós-osztályzatainak kilátása a három cég közül azonban kettőnél már stabil; a Standard & Poor's március vége, a Fitch 2012 decembere óta stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra. A Moody's magyar adósosztályzatának kilátása továbbra is leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív.